Som det første land i Latinamerika har Mexico for nyligt annonceret, at det agter at føre en feministisk udenrigspolitik.
”Den nye politik styrker den mexicanske regerings agenda for ligestilling og mod diskrimination,” lyder det i en pressemeddelelse fra regeringen den 9. januar.
Mexico placerer sig dermed i samme progressive klub som Canada og Sverige – sidstnævnte besluttede i 2014, som det første land i verden, at føre en feministisk udenrigspolitik, også kaldet FFP (feminist foreign policy).
Den nye udenrigspolitik, der efter planen skal indføres i perioden 2020-2024, omfatter flere sæt retningslinjer. Udgangspunktet er lige kønsfordeling i Udenrigsministeriet, såvel som i promoveringen af ministeriet udadtil, samt ”synlig feminisme i alle Udenrigsministeriets områder”, som det lyder fra den mexicanske regering.
10 kvinder dræbes dagligt
Mexicos nye politik falder i tråd med sidste års aftale med FN om et FN-støttet projekt til 14 millioner euro, der har til formål at sætte en stopper for landets mange kvindemord.
I takt med intensiveret narko- og bandekriminalitet er antallet af dræbte kvinder i Mexico steget støt. I 2008 blev 1.089 kvinder slået ihjel – ti år efter, i 2018, var det tal vokset til 3.580 ifølge tal fra FN. Det svarer til, at 10 kvinder bliver slået ihjel hver eneste dag i Mexico.
Flere stater har da også igennem flere år haft en officiel kvindenødstilstand, og der er sågar udviklet en app, ’No estoy sola’ (jeg er ikke alene), som udsender en automatisk genereret alarm til familie og venner, hvis en kvinde føler sig utryg.
Præsidentens kamp mod uret
Allerede sidste år på FN’s internationale dag for afskaffelse af vold mod kvinder, den 25. november, meldte den mexicanske regering ud, at bekæmpelse af vold mod kvinder var højeste prioritet. Udmeldingen kom efter et år, hvor mexicanske kvinder gik på gaden i massive feministiske protester, den såkaldte Glitterrevolutionen, for at kræve klare strukturelle forbedringer.
Læs også: “Glitterrevolution i Mexico City: Vold mod kvinder skal stoppes”
At Mexicos præsident Andrés Manuel López Obrador nu er fulgt op med en handlingsplan på området, kommer derfor ikke som nogen overraskelse. Men det er op ad bakke for præsidenten, som overtog embedet i 2018 med løfter om netop at gøre noget ved den generelle voldskultur, som hærger landet. Den overordnede mordstatistik i Mexico nåede i 2019 sit hidtil højeste niveau med hele 34.582 dræbte.
Indtil videre er Mexico det eneste land i Latinamerika til at implementere en feministisk udenrigspolitik, skønt det ikke er det eneste land i regionen, der udmærker sig negativt. Ud af de 25 lande, der har flest tilfælde af vold mod kvinder, ligger de 14 i Latinamerika, hvor machismo-kulturen traditionelt er stærk.