Milliarder i norske regnskovspenge aldrig udbetalt

Forfatter billede

Den hidtidige rød-grønne norske regerings prestigeprojekt, de såkaldte regnskovspenge, er havnet i problemer. En oversigt viser at fem udaf otte milliarder bevilgede norske kroner ikke vil være udbetalt ved udgangen af 2013. De står på bankkonti i Oslo, skriver avisen “Aftenposten” fredag.

Lande som Brasilien, Guyana og Indonesien skulle ellers lokkes til at lade regnskoven stå for at forbedre klimaregnskabet. Som modydelse ville de få norske milliarder, hentet udenfor bistandsbudgettet.

Indonesien har endnu ikke fået nogen af de i alt seks milliarder kroner, som skal tilfalde landet. Når det gælder Guyana i Sydamerika er der ikke udbetalt penge siden 2011 ifølge en oversigt fra det uafhængige, norske bistandstidsskrift, Development Today.

Regnskovsprojektet er stødt på flere problemer i dets korte historie. Den rødgrønne regering fik et smæk over fingrene af OECD, som godkender tallene for international bistand. Norge kunne nemlig ikke bogføre skovpengene som bistand før de faktisk var udbetalt, og det førte til at Norge faldt tilbage på giverskalaen over verdens mest gavmilde lande.

De nye oplysninger kommer umiddelbart før de sejrende borgerlige partier ved valget forleden skal forhandle om bistandspolitikken i en ny regering.

Det forventede nye statsminister-parti, Høyre, stemte i sin tid for de såkaldte regnskovs-milliarder sammen med Kristelig Folkeparti og Venstre efter forslag fra Jens Stoltenberg (S) og hans regering.

Politisk rådgiver Audun Garberg i miljøministeriet kalder regnskovssatsingen for et “internationalt nybrud”, og mener det er naturligt at udbetalinger tager tid.

“Projektet er indrettet sådan, at vi betaler landene for resultater i form af reduceret afskovning. Pengene skal gå til projekter, som bidrager til bæredygtig udvikling. Når det drejer sig om reduktion i afskovning har vi opnået fantastiske resultater, og mange af tiltagene ville ikke blive truffet uden disse penge”, siger hun til Aftenposten.

“Det er vigtigt at vi bruger lidt ekstra tid på at kvalitetssikre og opbygge gode systemer for at undgå, at pengene sløses bort”.

“Alle i Stortinget har støttet projektets resultatorientering. Så må de også acceptere, at udbetalinger styres af resultater, ikke forbrug”, anfører Audun Garberg.