Scholastique Mukasonga blev født i Rwanda i 1956 og har haft den etniske konflikt i Rwanda helt tæt inde på livet. I 1973 blev hun fordrevet fra sit hjemland, hvor hun var ved at uddanne sig til socialassistent, og måtte søge eksil i nabolandet Burundi.
Hun har boet i Frankrig siden 1992. Mukasonga er forfatter til seks bøger deriblandt 'Nilens Vor Frue', der udkom i Frankrig i 2012 og samme år fik den fornemme Renaudot-pris.
Konfliktoptrappelse i samfundet
Fredag d. 9 juni gæster Mukasonga Det Franske Institut, hvor hun vil præsenterer 'Nilens Vor Frue' i et interview på fransk.
Bogen udkom i forbindelse med 20-året for folkemordet i Rwanda i 2014 og kaster indirekte lys over, hvordan de grusomme begivenheder i 1994 kunne ske.
Gennem bogens mikrokosmos viser Mukasonga konfliktoptrappelsen gennem de psykologiske, sociale og politiske spændinger, der i sidste ende kan udløse et folkemord.
I sin beskrivelse af arrangmentet skriver Det Franske Institut om bogen:
"Højt oppe i bjergene i Rwanda ligger Nilens Vor Frue, kostskole for elitens døtre. Målet er at blive godt gift. Vi følger en gruppe piger i skolens afgangsklasse. De fleste er hutuer. Tutsier får kun adgang til skolen på grund af kvoten: 10 % af eleverne skal ifølge loven være tutsier. De ydmyges og mistænkeliggøres fra første dag. Det trapper op, og da skoleåret er omme, er situationen ude af kontrol. Præludium for folkemordet."
Det er gratis at deltage i arrangmentet, men tilmelding kræves – læs mere på Det Franske Instituts hjemmeside.
Arrangementet finder sted på Institut français, Studiestræde 5 i
København, d.9. juni klokken 17:00.