Mosuls indbyggere kan stadig ikke vende hjem

nrc_by-a
Muhammed og hans familie har boet i lejren for fordrevne i tre år. Han vil gerne vende hjem, men har svært ved at finde arbejde, så han kan betale for et sted at bo.
Foto: Alan Ayoubi /NRC
Forfatter billede

Mosuls fordrevne

I alt er 305.376 irakere fordrevet fra Mosul, viser tal fra IOM. Det betyder, at hver femte fordrevne i Irak er fra Mosul.

Kun 4% af dem regner med at vende hjem i år.

78% af de fordrevne fra Mosul meddeler, at deres hus er beskadiget eller helt ødelagt.

Mosuls fordrevne kæmper stadig en daglig kamp for overlevelse – også selv om det er to år siden, at de militante islamister i Islamisk Stat blev sendt på porten i byen og krigen mod dem officielt sluttede.

Hundredtusinder af dem har ingen huse at vende hjem til og må derfor blive i de – midlertidige – lejre for fordrevne rundt om i Irak.

Selv om det meste af verden havde opmærksomheden rettet mod Mosuls indbyggere for to år siden, er de stort set glemt nu. Det siger Rishana Haniffa, der er landedirektør for Norsk Flyktninghjelp i Irak.

”Det er en skændsel, at efter to år bor familier og børn stadig i lejre for fordrevne og under kummerlige forhold, fordi deres kvarterer stadig ligger i ruiner”, siger hun i en pressemeddelelse fra organisationen.

”Nogle af dem har flere gange forsøgt at vende hjem, men forgæves”.

Omkring 138.000 huse i Mosul blev helt eller delvist ødelagt under kampene mod Islamisk Stat.

Alene i det vestlige Mosul ligger over 53.000 huse stadig i ruiner, mens tusinder af andre er beskadiget.

Mangler vilje og ressourcer til at lave ID-kort

Mange af de fordrevne familier er løbet tør for penge og er blevet tvunget til at optage lån. De overlever ved hjælp af humanitær nødhjælp.

Kun fire procent af dem har stadig et håb om, at de kan vende tilbage til Mosul i år.

Blandt forhindringerne for at vende hjem er, at mange har mistet deres ID-kort, fødselscertifikater og anden vigtig dokumentation. Uden officielle dokumenter, der kan bekræfte deres identitet, kan de fordrevne irakere ikke gøre hævd på deres helt basale rettigheder, ligesom de heller ikke kan rejse frit rundt i landet, eje ejendom eller tage et arbejde.

Norsk Flyktninghjelp opfordrer både den irakiske regering og det internationale samfund til at sætte fart i genopbygningen af huse i Mosul, så irakerne kan vende hjem.

”Men i mellemtiden kan myndighederne med det samme hjælpe disse familier med at tage et stort skridt fremad ved at udstede den manglende dokumentation, som vil gøre dem i stand til at planlægge deres hjemrejse i værdighed,” siger Rishana Haniffa.

Norsk Flyktninghjelp kritiserer i pressemeddelelsen, at der mangler både politisk vilje og ressourcer til at udstede de manglende dokumenter til de fordrevne, og det gør processen ekstremt langsommelig og blokerer for, at de fordrevne igen kan samle familien og genoptage deres liv i Mosul og omegn.