Kraftigt svækket af næsten 10 måneders sultestrejke døde den 28-årige musiker Helin Bölek fredag i sit hjem i Istanbul.
Det meddeler bandet Grup Yorum, som hun var medlem af i en årrække, ifølge flere medier.
Helin Bölek havde sultestrejket i et forsøg på at presse de tyrkiske myndigheder til at ændre kurs over for bandet, som myndighederne forbød at spille for fire år siden.
For få uger siden – den 11. marts – blev Helin Bölek tvangsindlagt på et hospital sammen med et andet medlem af Grup Yorum, İbrahim Gökçek, som ligeledes sultestrejker. Det oplyser den tyrkiske menneskerettighedsorganisation Human Rights Association (IHD) ifølge den britiske avis The Guardian.
“Medlemskab af en terrororganisation”
Oprindeligt blev Bölek, der har rødder i den kurdiske hovedby Diyarbakır, tilbageholdt under en politirazzia i november 2016 mod Istanbuls İdils Kulturcenter, skriver journalist og forfatter Deniz Serinci i en artikel på jiyan.dk.
Det var omkring fire måneder efter et mislykket kupforsøg mod Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i juli 2016, som udløste en massiv bølge af fængslinger og fyringer overalt i det tyrkiske samfund.
Tyrkisk politi har talrige gange gennemført razziaer mod kulturhuset, hvor betjente har ødelagt Grup Yorums instrumenter og andet udstyr.
Den officielle årsag til, at Helin Bölek blev tilbageholdt i november 2016, var, at hun skulle have gjort modstand mod politiet, fornærmet politiet og ikke mindst ”medlemskab af en terrororganisation.” Sidstnævnte er en vending, der ofte anvendes af tyrkiske myndigheder ved mistanke om, at man har forbindelse til forbudte organisationer.
I fængslet indledte Helin Bölek sammen fire kammerater i juni 2019 en sultestrejke i protest mod det ”pres, forbud mod deres koncerter, razziaer mod kulturcentre,” som de oplevede, skriver jiyan.dk.
Et halvt år senere besluttede en domstol i Istanbul at løslade Helin Bölek sammen med en af hendes kammerater. De to fortsatte dog sultestrejken.
Støtte fra Anisette og Thomas Koppel
Grup Yorum beskrives af Deniz Serinci som et systemkritisk musikerkollektiv, der består af både tyrkere, kurdere og andre. Grup Yorum er en af Tyrkiets ældste kurdiske protestgrupper, etableret af blandt studerende ved Mamara-universitetet i Istanbul i 1985, og er fortsat op gennem årene med skiftende medlemmer.
Grup Yorum startede dengang ud som en klassisk venstreorienteret protestgruppe, som brugte satire som kampmiddel og ville spille iørefaldende tyrkisk og kurdisk folkemusik, inspireret af blandt andet de mange Nueva Cancion-grupper, som sprang op i Latinamerika på den tid.
Temaerne i deres sange har fra starten været modstand mod kapitalisme, imperialisme, USA’s indflydelse og i klar opposition til den tyrkiske regering. Gruppen er mange gange blevet beskyldt for forbindelse til det ultra-venstreorienterede Det Revolutionære Folks Befrielsesparti/Front – i daglig tale DHKP-C – som ikke er kurdisk, men på en del landes terrorliste, blandt andre EU, USA og Storbritannien.
Grup Yorum har altid benægtet enhver tilknytning til politiske grupper.
Hør Helin Bölek i front for Grup Yorum i denne optagelse fra 2010:
På trods af, at alle album med bandet er blevet forbudt, er de blandt de mest populære kunstnere i Tyrkiet og har udgivet et stort antal album siden kassettebåndet Siyrilip Gelen kom i 1986. Helin Bölek var selv en lysende sangerinde
Den danske kunstner Naja Rosa Koppel fortæller på Facebook om, hvordan hendes forældre – Annisette og Thomas Koppel – i 1980’erne var i Tyrkiet for at hjælpe den også dengang fængslede politiske gruppe ud af fængslet. De var dengang blevet anholdt for at bruge det kurdiske ord for Mor i en af deres tekster.
Hun beretter endvidere, at “det danske orkester deltog efterfølgende i flere demonstrationer, hvor de sammen med Grup Yorum spillede for kulturel frihed og mod undertrykkelse”. Annisette og Thomas indspillede ved samme lejlighed sangen Stien i Bjerget, en kurdisk frihedssang, som de oversatte til dansk.
I 1991 udgav Grup Yorum et album med en kurdisk sang. Det var det første band, der gjorde det på lovlig vis, skriver Deniz Serinci på jiyan.dk.
Gruppen er, på trods af de tyrkiske myndigheders forbud mod den, populær i Tyrkiet.
Syv anholdte og over 400 retssager
Siden 1985 har Grup Yorum haft over 400 retssager kørende mod sig. Det er især anklager om at have forbindelser til det forbudte, venstreorienterede DHKP-C.
Bandet skriver i en udtalelse ifølge Bianet.org, at der i alt blev anholdt 30 mennesker under de politirazziaer, hvor også Helin Bölek blev anholdt. Syv medlemmer af bandet er stadig anholdt.
Gruppen har stillet følgende krav til de tyrkiske myndigheder, skriver Bianet.org:
* Stop de konstante politirazziaer mod İdil Cultural Center, hvor gruppen har sine aktiviteter
* Fjern medlemmer af Grup Yorum fra listen over eftersøgte personer
* Ophæv det tre år lange forbud mod Grup Yorums koncerter
* Drop retssager mod medlemmer af Grup Yorum
* Løslad alle fængslede medlemmer af Grup Yorum
“Kunstneres liv er på spil”
De to tyrkiske menneskeretsorganisationer Human Rights Association (İHD) og Human Rights Foundation of Turkey (TİHV) udtrykker i en fælles meddelelse sorg og beklagelse over Helin Böleks død.
“Vi er kede af Helin Böleks bortgang, vi kom til kort som menneskeretsorganisationer. Vi kunne ikke forhindre dette store tab,” skriver de i deres fælles udtalelse ifølge Bianet.org.
De opfordrer samtidig den tyrkiske regering til ”hurtigt at gribe ind for at forhindre yderligere tab af liv og løse problemet ved at imødekomme kravene”.
Desuden ser det ud til, at de værktøjer for kontrol, som der allerede i kampen mod coronavirussen ses med bekymring i vestlige demokratier, har fået sin helt egen version i Tyrkiet, hvor de voldsomme undertrykkelse 29. marts fik yderligere et nøk.
Det får İHD og TİHV til at notere, at der er “signaler i retning af at legitimere voldelig indtrængen” og at regeringen er “ansvarlig for dette tab, som er resultat af deres holdninger med hensyn til sikkerhed”.
Julie Trebault, der er direktør for Artists at Risk Connection (ARC) under PEN America, der kæmper for ytringsfrihed over hele verden, udtrykker i en meddelelse stor sorg over Helin Böleks død:
”Vi fordømmer på det kraftigste den tyrkiske regerings handlinger, der førte til hendes død. Bölek sultestrejkede, fordi de tyrkiske myndigheder afviste at garantere denne kunstneriske gruppe adskillige af de grundlæggende friheder, der er nødvendige for et frit og demokratisk samfund: at Grup Yorum kunne få lov at lave musik i fred, at deres kulturcenter ikke blev ransaget igen og igen, at deres koncerter ikke blev forbudt og at deres medlemmer ikke blev fængslet alene for at lave musik. Kunstnere tager risici, men de skal ikke risikerer deres liv,” skriver Julie Trebault.
”Tyrkiske myndigheders fjendtlige indstilling overfor ytringsfrihed og deres fortsatte hårde kurs mod kunstnere, skribenter, tænkere og aktivister, særligt dem der arbejder med kurdiske spørgsmål, må omgående høre op, og de af Grup Yorums medlemmer, der stadig er i fængsel, skal løslades ubetinget. Böleks død gør sandheden smerteligt klar: Kunstneres liv er på spil.”
For nogle uger siden udtalte Helin Böleks mor sig til bianet.org:
“Hun kan ikke sove om natten, for enderne af hendes nervebaner er betændte. Der er ingen søvn, fordi hun har store smerter. Jeg vil have, at min datter kommer til at synge folkesange igen. Jeg vil ikke have, at mit barn dør. Har I ikke lyst til at se disse lysende unge mennesker på en scene igen? Så alle der hører mine ord: vil I ikke nok gøre noget? Hurtigt!”
Helin Bölek blev begravet i Istanbul fredag. Se videoen nedenfor, hvor den afkræftede guitarist, İbrahim Gökçek, der ligeledes sultestrejker, læser op ved båren.
Vi gør opmærksom på, at billederne kan virke voldsomme.
Læs mere om Grup Yorum på Wikipedia