Myanmar er lige nu ramt af den værste naturkatastrofe siden cyklonen Nargis i 2008 med massive oversvømmelser i store dele af landet.
Ca. 1 million mennesker er påvirket, og lige så mange hektar rismarker er ødelagte, hvilket vil have længerevarende konsekvenser for fødevaresituationen.
Katastrofen kommer blot tre måneder før landets måske historisk mest vigtige valg, sat til d. 8. november.
Valget markerer et vigtigt punkt i den demokratiserings- og reformproces, som påbegyndte i 2011 efter 50 år med militærdiktatur.
Landets største oppositionsparti NLD, ledt af nobelprisvinderen Aung San Suu Kyi, deltager denne gang i valget sideløbende med en lang række andre pro-demokratiske etniske minoritetspartier.
Det kan betyde et regeringsskifte, og med det også muligheden for at reducere militærets fortsatte magt: Det nuværende regeringsparti, USDP, ledes af tidligere militærfolk, og militæret har stadig 25 procent af pladserne i parlamentet.
Meget er dog usikkert, og den nuværende katastrofe kan komme til at spille en rolle.
Aung San Suu Kyi har for nylig udtrykt bekymring for, at oversvømmelserne kan gå hen og påvirke valget negativt. Katastrofen kan skabe kaos omkring valgprocessen og dermed underbygge forsøg på svindel.
Det kan også forventes, at regeringen og militæret vil udnytte distributionen af nødhjælp til at påvirke vælgerne.
Derfor appellerer Aung San Suu Kyi til, at den internationale hjælp kanaliseres gennem NLD og andre partier og dermed ikke blot via regeringen.
I hvor stor udstrækning oversvømmelserne vil påvirke valgresultatet, er usikkert, men der hersker næppe nogen tvivl om, at nødhjælpen vil blive brugt som led i valgkampen.
I disse dage er medierne fyldt med billeder af præsidenten, USDP-parlamentsmedlemmer og Aung San Suu Kyi, som besøger de katastroferamte områder. Aung San Suu Kyi har også selv brugt distributionen af nødhjælp til at opfordre folk til at stemme på NLD.
Oversvømmelserne påvirker desuden rekrutteringen af kandidater, især for de små politiske partier i de katastroferamte områder.
Selv om valgkommissionen nu har forlænget tidsfristen for kandidatlister med seks dage frem til 14. august, er det ikke nok, ifølge partier i blandt andet Chin og Rakhine staterne, hvor mange områder er under vand. Mange frygter også at valget vil blive udskudt.
Endnu ingen national våbenhvile
Læs hele analysen på DIIS’ hjemmeside