Når pressen svigter – tilfældet Jordan

Forfatter billede

Jordanske aviser risikerer at begå samme fejl som de egyptiske statsaviser gjorde, da protesterne udbrød i Egypten i januar.

– De lukker øjnene for protesterne i (hovedstaden) Ammans gader, siger Sawsan Zaideh, jordansk radiojournalist, som NGOen “International Media Support” (IMS) har talt med.

Det skriver IMS i en presserundsendelse fredag.

Hver fredag de sidste 5 uger er tusindvis gået på gaden i Amman for at kræve mere demokrati, større åbenhed fra regeringen og et opgør med korruptionen i landet.

Hvor online nyheds- og sociale medier har dækket demonstrationerne med store overskrifter, har dagbladene kun tilkendegivet protesterne med mindre notitser inde i aviserne.

– Den første demonstration blev ikke dækket af aviserne, fordi regeringen har kontrol over dagbladene, siger Sawsan Zaideh, vært på den internetbaserede radiostation AmmanNet, der støttes af International Media Support.

– Ikke engang den tredje demonstration, hvor demonstranterne blev banket og 7 indlagt på hospitalet, blev dækket af dagbladene, siger hun.

Ifølge Sawsan Zaideh har online nyhedskanaler større kontrol over deres indhold og mere frihed til at offentliggøre fakta-baserede historier om protesterne.

Regeringen blokerer sjældent disse websites, og den har endnu mindre kontrol over information, der cirkuleres via de sociale medier. I stedet gør myndighederne brug af andre, lige så effektive midler til censur, fortæller hun:

– Nogle nyhedswebsites påstår, at de blokeres, men det tror jeg ikke på. Sikkerhedsapparatet blokerer ikke websites. De er mere snu end det. I stedet ringer de til dig og truer dig til at trække din historie tilbage.

Som vært for ”Eye on the Media”, et program der forholder sig kritisk til medierne og deres dækning, har Sawsan selv været udsat for pres.

Ansatte i regeringens sikkerhedstjeneste har truet med at lukke radiostationen, hvis de vurderer at historier om den kongelige familie eller militæret er for kritiske. Alligevel, gør hun hvad hun kan for at arbejde ud fra journalistikkens etiske og professionelle principper.

– Hvis du bevarer objektiviteten og professionalismen og undlader at overdrive, så lader de dig være i fred, siger hun.

Man kan læse hele artiklen på
http://www.i-m-s.dk/article/striking-differences-local-coverage-jordanian-protests

International Media Support støtter medier i flere end 40 lande, hvor væbnet konflikt, humanitære kriser eller politiske forandringer gør det svært for medierne at arbejde uafhængigt og professionelt.