Nepaleserne sover igen på gaden

nepal1_-_kopi
Forfatter billede

Nepaleserne var langt fra kommet sig over jordskælvet den 25. april, før endnu et jordskælv tirsdag ramte det fattige land.

Ud over de menneskelige tab har det nye jordskælv smadret mange bygninger, deriblandt private hjem, skoler, sundhedsklinikker og regeringskontorer, fortæller hjælpearbejdere i landet.

I Kathmandus indre by var mange boligblokke og højhuse ved det første jordskælv kun blevet ramt i mindre til alvorlig grad. De huse er nu blevet ramt yderligere, og mange er styrtet i grus.

Hverdagen var lige vendt tilbage

Der var ellers lige begyndt at indfinde sig en fornemmelse af normalitet i Kathmandu efter det ødelæggende jordskælv den 25. april.

Men det seneste jordskælv har igen fået folk til igen at forlade deres hjem og slå lejr på gaden, hvilket er at sætte dem tilbage til tiden efter det første jordskælv.

Alle mennesker i Kathmandu er nu ude under åben himmel og tilbringer tiden i midlertidige husly. Folk er meget bange og i en tilstand af panik.

“Jeg har selv været heldig, og jeg blev ikke skadet ved det andet jordskælv,” fortæller Buddhi Ram Acharya fra Ulandssekretariatet.

Da jordskælvet indtraf, var han på vej til et møde med JTUCC (paraplyorganisation for fagbevægelsen i Nepal).

“Jeg kunne overhovedet ikke komme frem på grund af totalt kaos på gaden og vendte hjem. Som alle andre tilbragte jeg natten i et midlertidigt ly tæt på mit hjem. Vandsystemet er brudt sammen, men det er ikke muligt at reparere det med det samme, fordi efterskælvene fortsætter. Folk tør ikke gå ind i husene,” fortæller han.

“Elektriciteten er også afbrudt, men jeg håber snart, den vender tilbage. Det største problem lige nu er, at indbyggerne her er traumatiserede. Alle er meget bange, og det er især gået hårdt ud over børnene.”

Overnatter i parker

Den danske hjælpeorganisation Mission Øst skaffer husly og rent drikkevand til landsbyer tæt på jordskælvets epicenter.

“Befolkningen er fuldstændig skrækslagne over jordskælvet, der ramte Nepal om morgenen den 12. maj. Folk løber ud på gaden, ud i åbne områder, hvor de opholder sig i timevis. Mange overnatter i parker og på gader og overalt, hvor de kan finde plads. De er bange for endnu flere og større jordskælv.”

Det fortæller Peter Drummond Smith, der lige nu koordinerer Mission Østs hjælpeindsats i det jordskælvsramte Nepal, i en status fra organisationen.

Frygt for nye skælv

Tirsdag morgen kl. 12.55 lokal tid målte USA’s Geologiske Tjeneste et jordskælv på 7,3 efter den såkaldte MMS-skala, der har afløst richterskalaen.

Jordskælvet, der for to uger siden dræbte 8000 mennesker, sårede 14.000 og gjorde 300.000 mennesker hjemløse, målte 7,8 i styrke.

Foto: Guido Dingeman

Mission Øst hjælper 30.000 mennesker i ni landsbyer i Sindhupalchowk-distriktet kun 20 kilometer fra jordskælvets epicenter 86 kilometer nordøst for den nepalesiske hovedstad Katmandu.

Her er nepaleserne skrækslagne over de voldsomme jordskælv og mange efterskælv, de har oplevet i den senere tid.

“Befolkningen lever hver dag med frygten for at et jordskælv kan ramme landet igen. Derfor tør de ikke bo i ruinerne af deres huse. De søger ly under de presenninger, vi har delt ud sammen med reb, vanddunke, kander og vandrensningsmiddel. Det midlertidige husly er trods alt mere sikkert at opholde sig i, end i de oprindelige huse, hvis konstruktioner er rystet i stykker,” fortæller Peter Drummond Smith.

Monsunregnen gør ondt værre

Nu venter noget, der kan gøre katastrofen endnu værre for den prøvede befolkning:

“Monsunregnen rammer landet om et par uger med risiko for oversvømmelser og mudderskred. Vi kæmper en kamp mod tiden for at sikre befolkningen, før monsunregnen kommer. Vi uddeler presenninger og reb, så befolkningen kan dække sig ind, og vi sikrer rent drikkevand, så sygdomsepidemier ikke spreder sig,” fortæller Peter Drummond Smith.

Der er især fare for epidemi, når regnvand blander sig med mudder og kloakvand og bakterier fra husdyr, der døde i det første jordskælv.

Lige nu handler det om husly og hygiejne, fortæller Drummond Smith:

“Vi fraråder befolkningen at genopbygge deres huse, mens undergrunden er så ustabil, som den er i øjeblikket. De kan heller ikke bygge i vand og ler under monsunen. Men bagefter skal de have hjælp til at konstruere deres huse, så de er mere sikre for fremtiden.”

Jordskælvssikring har reddet liv

Samtidig har investeringer i Nepals hospitaler reddet liv, siger Verdenssundhedsorganisationen WHO i en meddelelse onsdag.

WHO mener, at regeringens investeringer til at jordskælvssikre hospitalerne i Nepal har betydet, at katastrofen ikke voksede yderligere med endnu flere dræbte som følge af de kraftige rystelser.

Det er alt lige fra at reparere revner i murene til at installere såkaldt seismiske bælter og andet, der kan sikre en bygning bedre i tilfælde af jordskælv.

Det har været med til at bevare hospitalerne i ét stykke, mens de voldsomme rystelser har ødelagt mange andre bygninger, siger WHO.

Desuden har det tydeligvis reddet en masse liv, at Nepals sundhedsarbejdere og redningsmandskab har taget kurser i, hvordan de bedst kan yde hjælp i tilfælde af naturkatastrofer, siger Pradeep Vaidya, der koordinerer hospitalernes forberedende arbejde i forbindelse med blandt andet jordskælv.

“Folk vidste hvad de skulle gøre, hvor de skulle mødes og hvordan tingene ville foregår efter jordskælvet havde ramt,” siger han.

Det første store jordskælv med en styrke på 7,8, der ramte Nepal den 25. april, har foreløbig kostet mere end 8.000 mennesker livet.

Det andet skælv, som blev målt til 7,3, har kostet mindst 80 mennesker livet og kvæstet over 2.000 andre.

Dødstallet ventes at stige yderligere.

Foto: Guido Dingeman