Saudi-Arabien bruger tortur. Fængslerne i kongeriget er overbelagte. Systemkritikere spærres inde og domstolene er vilkårlige. Folk nægtes retfærdig rettergang.
Kvinder klager over at blive udsat for vold. Menneskehandel forekommer. De saudiske magthavere praktiserer desuden forskelsbehandling på grund af køn, religion, sekt, race og etnicitet.
Landet har heller ikke frie valg, endsige politisk frihed, religiøs frihed eller seksuel frihed. Der er barsk censur. Og forbud mod politiske foreninger, manifestationer og forsamlinger, som kongemagten ikke bryder sig om.
Alligevel sidder dette land med blandt de 47 medlemmer af FNs Menneskerettighedsråd til tænders gnidsel fra kritikerne.
Saudi-Arabien har “begået grove og systematiske krænkelser af menneskerettighederne og udnyttet sin position i FN’s Menneskerettighedsråd til at blokere for undersøgelser af krigsforbrydelser”.
Amnesty International og Human Rights Watch anfører, at Saudi-Arabien udnyttede sin plads i rådet til at afspore en resolution om at indlede en uafhængig undersøgelse af mulige krigsforbrydelser i Yemen. I stedet lykkedes det Saudi-Arabien at samle opbakning til sin egen tandløse resolution om en national undersøgelse, som efter ni måneder ikke er kommet et skridt nærmere at undersøge beskyldningerne om krigsforbrydelser og andre overgreb.
Som medlem af Menneskerettighedsrådet er Saudi- Arabien forpligtet til at opretholde de højeste standarder for menneskerettigheder, og ifølge den FN-resolution, som skabte rådet, kan et flertal på to tredjedele i FN’s generalforsamling suspendere rettighederne for et medlemsland i rådet, hvis landet begår grove og systematiske krænkelser af menneskerettighederne.
Pression mod FN
”Saudi-Arabien har anført en militær koalition, som har udført ulovlige og dødelige luftangreb mod hospitaler, markeder og skoler i Yemen. Koalitionen har gentagne gange benyttet internationalt forbudte våben i civile områder”.
“Hjemme har Saudi-Arabien udført hundredvis af henrettelser, sendt børn og unge på dødsgangen efter uretfærdige retssager og hensynsløst undertrykt oppositionen og menneskeretsaktivister”, siger Richard Bennet
Senest er det blevet afsløret, at Saudi-Arabien har udøvet pression mod FN for at blive slettet fra en liste over lande, der krænker børns rettigheder under væbnet konflikt. Saudi-Arabien truede med at trække sin økonomiske støtte til FN, hvis ikke den saudisk ledede koalition i Yemen blev strøget fra en kritisk FN-rapport.
Samtidig har nogle af Saudi-Arabiens vigtigste allierede, USA og Storbritannien, endnu ikke stoppet eksport af våben og ammunition til Saudi-Arabien trods overvældende beviser for, at de bliver brugt til krigsforbrydelser i Yemen.
”Det, der i særdeleshed er chokerende, er den larmende tavshed fra det internationale samfund, som igen og igen har givet efter for pres fra Saudi-Arabien og sat forretning, våben og handelsaftaler over menneskerettighederne, selv om Saudi-Arabien er notorisk kendt for at begå grove og systematiske overgreb med total straffrihed”, siger Richard Bennett.
“Saudi Arabia has amassed an appalling record of violations in Yemen while a Human Rights Council member, and has damaged the body’s credibility by its bullying tactics to avoid accountability,” said Philippe Bolopion, deputy director for global advocacy at Human Rights Watch. “UN member countries should stand with Yemeni civilians and suspend Saudi Arabia immediately.”
Since Saudi Arabia joined the Human Rights Council in January 2014, its crackdown on all forms of dissent at home has continued unabated, executions have surged, and discrimination against women and the Saudi Shia minority community remains systematic and entrenched.
“As the Human Rights Council commemorates its tenth anniversary, it should be recommiting to accountability, not allowing countries that commit gross and systematic abuses to remain members,” said Bolopion. “The General Assembly’s failure to suspend Saudi Arabia could seriously harm the rights council’s credibility.”
Saudi-Arabien er et af verdens mest lukkede lande. Styret vil gerne fremstå som en vigtig allieret til Vesten, men hvad sker der, hvis man tager ind i Kongeriget med skjult kamera? Sommerhorisont giver et meget usædvanligt blik ind i det store olieland, hedder det.