En italiensk dommer har besluttet at sætte flere ledende medarbejdere fra olieselskaberne Shell og Eni på anklagebænken i en historisk stor bestikkelsessag om køb af et oliefelt i Nigeria.
Anklageskriftet lyder blandt andet på “international korruption i alvorlig grad”, herunder bestikkelse af nigerianske embedsmænd og landets forhenværende præsident til en værdi af minimum en halv milliard USD.
Retssagen indledes d. 5 marts 2018 i Milan.
Foruden tiltalen mod de to selskaber, er flere nøglemedarbejdere i Eni og Shell under anklage for deres mulige rolle i korruptionskandalen, herunder adm. direktør i Eni, Claudio Descalzi, og tidligere direkør i Shell, Malcolm Brinded.
Korruptionsskandalen om oliefeltet OPL 245 kulminerede tilbage i januar måned 2017 i en historisk nigeriansk retskendelse, som medførte en beslaglæggelse af oliefeltet fra Shell og Eni.
Siden besluttede de italienske anklagemyndigheder i maj 2017, at undersøge muligheden for en retssag mod den øverste ledelse i Shell og Eni for deres mulige rolle i skandalen.
Ifølge de italienske anklagemyndigheder brugte de to olieselskaber den tidligere nigerianske olieminister Dan Etete som mellemmand til at betale penge under bordet til nøglepersoner i forbindelse med handlen af OL 245.
Dan Etete er også tiltalt i sagen.
Den forestående retssag er konklusionen af en fem år gammel retsanklage fra anti-korruptionorganisationerne Global Witness, The Corner House, Re: Common og den nigerianske anti-korruptionaktivist Dotun Oloko.
Global Witness, som kalder den forestående retssag for verdenshistorisk, har i forbindelse med deres undersøgelser af korruptionssagen opdrevet e-mails, som dokumenterer, at ledende personer i Shell deltog velvidende i en korrupt ordning, der angiveligt har kostet Nigerias statskasse 1.3 milliarder USD i forbindelse med købet af OPL 245.
Læs også: E-mails inddrager Shells ledelse i korruptionskandale i Nigeria
I forbindelse med efterforskningen af sagen har hollandsk politi
ransaget Shell´s hovedkontor i Holland.
I en pressemeddelelse d. 20 december skriver Shell, at “vi er skuffet over (den italienske dommers, red.) beslutningen” om at sætte de to selskaber og nøglemedarbejdere på anklagebænken og at selskabet “føler sig overbeviste om, at retssagens dommere kommer til at konkludere, at der ikke er nogen sag mod Shell eller tidligere ansatte i Shell.”.
Olieselskabet Eni skriver i sin reaktion på beslutningen, at “virksomheden ikke har haft nogen involvering i de påståede korrupte aktiviteter i forbindelse med transaktionen af OPL 245.”.