Uddelingen af Nobelpriserne i 1986 skrev sig ind i historien, da nigerianske Wole Soyinka blev den første forfatter syd for Sahara til at vinde Nobelprisen i litteratur for sit virke. Nu er den 87-årige forfatter aktuel igen med romanen ’Chronicles from the Land of the Happiest People on Earth’, som kan oversættes til ’Krøniker fra landet med verdens lykkeligste folk’, der netop er udkommet.
Skrev over 20 teaterstykker fra fængslet
Selvom det er næsten 50 år siden, at Soyinka udgav sin sidste roman – ’Seasons of Anomy’ (1973) – skyldes det ikke mangel på produktivitet. I den mellemliggende periode har han skrevet et væld af noveller, digtsamlinger, mere end ti essaysamlinger, erindringer, filmmanuskripter, tre romaner, hvis man tæller den kommende udgivelse med, foruden utallige teaterstykker.
Faktisk skrev han sit første teaterstykke som blot 20-årig i 1954 og var også pennefører på det første teaterstykke, der blev vist i sin fulde længde på nigeriansk tv i 1960.
Soyinka har studeret i både hjembyen Ibadan i Nigeria, hvor han læste Engelsk litteratur, græsk og vestlig historie, og Leeds i England, hvor han fortsatte sit studie i Engelsk litteratur; hans teaterstykker, der kombinerer europæiske teatertraditioner med den kulturelle arv fra forfatterens yoruba-kultur, er både sat op på scener i Nigeria og i England.
Udover at være dramatiker og forfatter har Soyinka også en politisk aktivist i maven.
I 1967 forsøgte han at standse den nigerianske borgerkrig Biafrakrigen, der fandt sted mellem 1967-1970. I et essay udgivet i Daily Times of Nigeria i borgerkrigens tidlige begyndelse, appellerede han til våbenhvile, hvilket medførte, at han blev arresteret og anklaget for at konspirere med oprørere fra Biafra. Han tilbragte 22 måneder som politisk fange, og fra detentionen skrev han flittigt og producerede over 20 teaterstykker, noveller og digte.
Han er også berømt for at have truet en nigeriansk radiokanal til at udsende en meddelelse om valgfusk i forbindelse med et af Nigerias tidlige valg, skriver The New York Times. Samme avis fortæller, at han angiveligt også rev sin arbejdstilladelse i USA i stykker, da Donald Trump vandt præsidentvalget i 2016. Hans direkte kritik og politiske aktivisme har betydet, at Wole Soyinka har måtte forlade Nigeria ad flere omgange og leve i eksil.
Myten om et optimistisk Nigeria
I dag har Soyinka sin base i Nigeria, og hans nye roman foregår da også her, i et moderne, nutidens Nigeria. Tematisk kaster værket sig dog over et helt nyt emne for den aldrende forfatter, nemlig opklaringen af et mord. Wole Soyinka har altid længtes efter at skrive et mysterium, fortæller han i et interview via mail med Los Angeles Times, der skriver, at romanen ”drives frem af spørgsmålet ’hvem gjorde det?’” eller ”whodunit”, som Wole Soyinka selv kalder det.
Interviewet kommer også ind på bogens titel, som forfatteren fortæller er en sarkastisk kommentar til en Gallup-måling fra 2011, der rangerede nigerianerne som det mest optimistiske folk i verden. Men det kan umuligt passe, mener Soyinka, når ”flere tusinde (…) studerende stadig holdes fanget af religiøse fundamentalister og andre morderiske tosser,” siger han med reference til den nigerianske islamistiske terrororganisation Boko Haram, der holder til i den nordlige del af landet. Boko Haram betyder ”vestlig uddannelse er forbudt”, og organisationen, der ønsker at oprette en islamisk stat baseret på sharialov, er berygtet for at kidnappe skolebørn, særligt piger.
Siden Wole Soyinka vandt Nobelprisen i Litteratur har fire forfattere med rødder i Afrika syd for Sahara vundet den prestigefulde pris. I 1991 vandt sydafrikanske Nadine Gordimer prisen, og i 2003 vandt John Maxwell Coetzee, der har rødder i både Sydafrika og Australien. I 2007 gik prisen til Doris Lessing, der har rødder i USA og Zimbabwe, mens det i 2008 var Jean-Marie Gustave Le Clézio, der har rødder i Frankrig og Mauritius, der modtog prisen.