Nigerianske it-specialister har fundet vejen til EU i pilotprojekt

IT-specialister fra Nigeria har fået erfaring, kundskaber og ny karriere i Litauen
Foto: The Digital Explorers
Thomas Jazrawi

20. januar 2022

Det er blevet yderst vanskeligt for flygtninge at komme ind i EU. Det samme gælder i høj grad arbejdskraft, selvom mange virksomheder i Europa sukker efter flere hænder. Et pilotprojekt ved navn Digital Explorers har imidlertid vist, at der kan være fordele ved gensidig udveksling.

Litauens it-sektor er i vækst, og i Nigeria er der mange it-specialister, der søger muligheder. Under Digital Explorers har 26 nigerianere været i Litauen for at arbejde for virksomheder inden for kommunikation og it (ICT-sektoren) i et lønnet praktikophold. 18 af disse er blevet ansat af virksomhederne, mens resten er taget tilbage til Nigeria med nye erfaringer og kundskaber.

“The Digital Explorers har vist en succesfuld måde at matche virksomheder, ansatte og regeringer internationalt og kan muligvis blive et eksempel for nye projekter. Der er et stort behov for et bedre match af færdigheder uden for EU med arbejdsmarkedets behov i EU, og det gavner alle parter på flere forskellige måder,” siger Magdalena Jagiello, som er direktør i en enhed for legal migration i EU-Kommissionen, i en pressemeddelelse.

Åbner kontor i Nigeria

Litauen var det første land, der tilmeldte sig ordningen, til trods for, at landet ikke har haft det store engagement i Afrika tidligere. Det baltiske land har imidlertid en ICT-sektor i vækst, og i 2019 startede samarbejdet mellem Litauen og Nigeria som første fase under Digital Explorers.

“Den litauiske it og kommunikationssektor vokser hastigt, og manglen på specialister er vanskelig at håndtere udelukkende ved hjælp af lokale kandidater. Vi var villige til at hyre kandidater uden for EU, men havde behov for hjælp til at etablere kontakter, knytte bånd til potentielle medarbejdere i tredjelande og ordne papirarbejdet,” fortæller Vaidas Laužeckas, direktør for Metasite Data Insights.

Virksomheden har ansat to nigerianere, som har været omfattet af Digital Explorers. En anden af virksomhederne, Telesoftas, har besluttet sig for at åbne kontor i Nigerias hovedstad, Abuja, med et mål om at hyre 30 ingeniører inden udgangen af 2022.

“Potentialet i Nigeria er simpelthen for stort til at ignorere,” lyder det fra direktøren, Algirdas Stonys.

Foto: Digital Explorers

International Centre for Migration Policy Development har stået for pilotprojektet på vegne af EU-kommissionen. Kommissionen foreslog tilbage i 2017 at gennemføre pilotprojekter for at undersøge muligheder for legal migration, som er et ben i den fælles strategi for migration, som kommissionen foreslog i 2020. Strategien er dog – ligesom et tidligere forslag om migration fra kommissionen fra 2016 – ikke vedtaget, da flere medlemslande stritter imod.

Uenige om migration

I februar er der stort topmøde mellem EU og den Afrikanske Union. Her håber mange i EU, at der kan knyttes et tættere partnerskab mellem de to nabokontinenter. Der er imidlertid flere emner, der splitter parterne, herunder migration. EU vil have afrikanske lande til at tage imod afviste asylansøgere, mens Afrika ønsker muligheder for legal migration til EU.

Hidtil har EU haft en ordning ved navn Blue Card, men kun 12.000 højt kvalificerede personer fra andre lande fik tilladelse til at arbejde i EU med tilhørende rettigheder i 2020. Det er det laveste antal siden 2015.

I efteråret blev ordningen ændret, så adgangen til EU’s arbejdsmarked bliver lettere. Ansøgere kan nu nøjes med at vise en ansættelseskontrakt på 6 måneder frem for 12, som kravet for at opnå et Blue Card var tidligere. Den fastsatte minimumsløn bliver ligeledes nedsat.

Gruppen af personer i den arbejdsdygtige alder i EU forventes at falde fra 333 millioner i 2016 til 292 millioner i 2070. Mantė Makauskaitė, som har været projektleder for Digital Explorers, nævner, at der bliver arbejdet med at udvide Digital Explorers til flere baltiske og afrikanske lande.