Det lyner i det fjerne. Uden for bambushytten daler dråberne stille ned fra en grå himmel. Det er ellers ikke meget regn, som 21-årige Thin Thin Oo har mærket denne regntid.
Hun bor med sin familie ude på Inle-søen i det centrale Myanmar. Her plejede regnen hen over sommeren at være nok til, at planter og dyr i området kunne leve resten året. Men det har ændret sig.
Denne sommer er der kommet færre, men mere voldsomme regnskyl, der langt fra giver nok vand til at holde vandstanden i søen oppe alle årets 12 måneder.
Hvis udviklingen fortsætter, kan landets næststørste ferskvandssø være forsvundet helt, inden der er gået 100 år, advarer FN’s Udviklingsprogram (UNDP).
Det vil ramme langt de fleste af områdets over 400.000 beboere, der er afhængige af vandet i søen. Nogle af dem kan allerede mærke forandringerne. Blandt andre Thin Thin Oo, der plejede at arbejde i landbruget, da der var vand nok.
På den måde kunne hun tjene nok til, at hendes mor, far og to mindste søskende kunne få mad. Men landbruget er ramt af de tørre tider, og der er ikke længere brug for hendes arbejdskraft.
Nu indsamler og bearbejder hun i stedet planter, som kineserene bruger i medicinalindustrien.
Det er hårdt arbejde, som ofte kræver, at hun er i gang både om dagen og om natten. Alligevel tjener hun mindre end tidligere, og indkomsten svinger en del, afhængig af planternes kvalitet.
Tørke ét sted, oversvømmelser andre steder
Resten af Myanmar har også mærket forandringerne i klimaet. Hvor Inle Lake har tørstet efter regn, har situationen været stik modsat i andre regioner.
Denne sommer blev op mod en million berørt af voldsomme oversvømmelser i den vestlige del af landet.
”Gennem de sidste to årtier er Myanmar blandt de lande, der har været hårdest ramt af ekstremt vejr. Det går fra tørke, til cykloner, oversvømmelser og jordskred”.
“I år har vi haft de kraftigste oversvømmelse de seneste 20 år. Ca. 2/3 af landet var ramt,” siger Carsten Trier Høj, der er leder af Folkekirkens Nødhjælps arbejde i landet.
Han henviser til en ny opgørelse fra den tyske organisation Germanwatch, der i sit Climate Risk Index 2016 slår fast at, Honduras, Myanmar and Haiti er de tre lande, der har været hårdest ramt af såkaldt ’ekstremt vejr’, som eksperter knytter sammen med klimaforandringerne.
Planter nye træer
Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med flere lokale organisationer i Myanmar, der kæmper for at mindske klimaforandringernes skader. Det betyder bl.a., at der nogle steder bliver plantet nye træer der, hvor der tidligere har været træfældning.
Samtidig bliver lokalbefolkningen undervist i, hvordan den kan finde alternativer til de svigtende landbrugsindtægter, og hvordan den kan spare sammen til hårdere tider.
Thin Thin Oos familie har også fået hjælp gennem den danske NGOs projekter. Ved siden af familiens bambushytte er der sat ekstra pæle i søen. De er fundamentet for en indhegning, hvor de to grise, familien har fået, går rundt.
Desuden er familien med i en ordning, hvor den billigt kan låne ris. Det gør alt sammen, at familien ikke skal bekymre sig om, hvorvidt der kommer mad på bordet om aftenen.
Ifølge Carsten Trier Høj, er det helt nødvendigt, at den fattige del af befolkningen får hjælp til at tilpasse sig det ekstreme vejr:
”Sidste uge var jeg i Chin, et af de hårdt ramte bjergområder. Her var man mange steder ved at genopbygge vejene, fordi de ganske enkelt var skyllet væk under oversvømmelserne”.
“Der var også mange ødelagte huse. Og flere steder talte man om at måtte flytte hele byer, fordi risikoen for nye jordskred, gør det farligt at blive boende,” siger han.
En fjern drøm
For Thin Thin Oo er drømmen at komme til at arbejde med landbrug igen, så hun håber også, politikerne finder en langsigtet løsning på klimaproblemerne.
Men tiltroen til, at det rent faktisk sker, er dog ikke særlig stor, fortæller hun, imens hun hiver endnu et bundt medicinplanter frem:
“Jeg skal nok vænne til, at det her min hverdag”.
Nikolaj Aarestrup Hviid er journalist og har besøgt Folkekirkens Nødhjælp i Burma/Myanmar.