Nu kan palæstinensere indbringe israelere for Haag-domstol

Forfatter billede

Palæstinas medlemskab af Den Internationale Straffedomstol åbner op for, at israelske ledere kan stilles til ansvar for mulige krigsforbrydelser begået under krigen i Gaza. Verden bør bakke op om det palæstinensiske medlemskab, siger Human Rights Watch.

Den Internationale Straffedomstol (ICC) fik onsdag et nyt medlem – Det Palæstinensiske Selvstyre.

Palæstinenserne søgte i januar om optagelse i ICC, og medlemskabet trådte i kraft onsdag og blev markeret ved en ceremoni bag lukkede døre ved domstolen i Haag.

Nu da det palæstinensiske medlemskab er på plads, har ICC mandat til at efterforske mulige forbrydelser, som Israel har begået i forbindelse med krigen i Gaza i sommeren 2014.

Omkring 2.200 palæstinensere blev dræbt, heraf mindst 1.500 civile, siger Human Rights Watch. På israelsk side mistede 73 mennesker livet, de fleste af dem soldater.

“Palæstina har brugt og vil fortsat bruge alle legitime værktøjer, som det er muligt at bruge, for at forsvare sig over for israelsk kolonisering og andre krænkelser af folkeretten,” siger den palæstinensiske chefforhandler Saeb Erekat til tv-stationen al-Jazeera.

ICC’s chefanklager Fatou Bensouda begyndte i januar de indledende undersøgelser af begivenhederne i Gaza.

Disse undersøgelser vil danne grundlag for en beslutning om muligvis at indlede en formel efterforskning.

Human Rights Watch bakker op om medlemskab

Det palæstinensiske ICC-medlemskab er blevet mødt med stor modstand fra især Israel, men også USA og Canada.

Palæstinensernes beslutning om at tilslutte sig ICC fortjener international opbakning, lyder det onsdag fra menneskeretsorganisationen Human Rights Watch.

“De regeringer, der forsøger at straffe Palæstina for at tilslutte sig ICC, bør omgående stoppe deres pres, mens lande der støtter op om domstolens traktat bør byde medlemskabet velkomment,” siger Balkees Jarrah, der er international retslig rådgiver hos Human Rights Watch.

“Det, man kan protestere imod, er forsøgene på at undergrave international retfærdighed, ikke Palæstinas beslutning om at slutte sig til en traktat, som over 100 lande rundt om i verden allerede er medlemmer af.”

USA protesterer mod det palæstinensiske medlemskab med det argument, at Palæstina ikke er en stat, og at der derfor ikke er muligt for Det Palæstinensiske Selvstyre at tilslutte sig ICC.

I december underskrev præsident Barack Obama en lov der betyder, at der bliver skåret i den amerikanske hjælp til selvstyret, hvis palæstinenserne iværksætter eller støtter en ICC-efterforskning “der underkaster israelske statsborgere en efterforskning for formodede forbrydelser mod palæstinensere”.

75 senatorer har bedt Obama-regeringen gøre det klart over for palæstinenserne, at det ikke er en “legitim eller holdbar vej for palæstinenserne” at gå til ICC med klager over Israel.

USA har ikke selv tilsluttet sig ICC.

Israel straffer palæstinenserne på pengepungen

Israel tilbageholder i øjeblikket omkring 400 millioner dollars – svarende til 2,8 milliarder kroner – i skatteindtægter, som Israel indkræver på palæstinensernes vegne, og som Det Palæstinensiske Selvstyre har til gode.

Indefrysningen af de mange penge er en reaktion på den palæstinensiske leder, Mahmoud Abbas’, beslutning om at søge medlemskab af ICC.

Det betyder, at 160.000 offentligt ansatte palæstinensere på Vestbredden kun har fået 60 procent af deres normale løn i de seneste tre måneder.