Ny aftale mellem Canada og USA kan betyde enden på oliejagt i Arktis

arctic_sunset
Thomas Jazrawi

Isen smelter i Arktis, og det har fået mange olieselskaber til at kaste øjnene på kontinentet. 

Det er dog ikke sikkert, at selskaberne får adgang til olien. Det mener Greenpeace efter den amerikanske præsident Barack Obama og den canadiske premierminister JustinTrudeau i en fælles erklæring har lovet at beskytte den iskolde region. 

We confirm that for commercial activities in the Arctic – including shipping, fishing, and oil and gas exploration and development – we will set a world-class standard by basing development decisions and operations on scientific evidence. Further, commercial activities will occur only when the highest safety and environmental standards are met, including national and global climate and environmental goals, and Indigenous rights and agreements. 

Således lyder formuleringen i aftalen.

Glæde i Greenpeace

Tonen i erklæringen glæder Greenpeace’s danske afdeling. 

“Det er en historisk udmelding og en milepæl i retning af beskyttelse af Arktis. Obama og Trudeau viser forbilledlig vilje til i realiteten at stoppe jagten på ny olie i Arktis”, ufdtaler Birgitte Lesanner, chef for Greenpeace Danmark, og fortsætter: 

“Hvis de to ledere sætter handling bag ordene, vil den smeltende is ikke længere være en invitation til at søge efter mere olie, men netop den indlysende grund til, at vi skal lade den blive i jorden”.

Canada og USA rykker – Danmark og EU står stille

Hun mener samtidigt, at de to nordamerikanske lande viser lederskab i klimakampen, mens Danmark og EU står i stampe. 

”Obama og Trudeau gør med overbevisende tydelighed klart, at USA og Canada ikke har tænkt sig at lade klimaaftalen i Paris samle støv på en gemt og glemt hylde, men at rettesnoren i Arktis skal være videnskab og internationale aftaler”, lyder det fra Greenpeace-chefen.  

“I sammenligning kommer Danmark og EU til at fremstå lammet og uambitiøs. Det er ganske enkelt pinligt. Jeg håber, at EUs regeringsledere vil lade sig inspirere, så vi hører nye toner, når de i næste uge mødes i Bruxelles for netop at drøfte, hvordan Europa skal bidrage efter Paris”, tilføjer hun.   

Lovløst farvand

Den verdensomspændende grønne organisation mener tillige, at erklæringen kan beskytte det følsomme havmiljø.

“Det her kan blive et kæmpe skridt for beskyttelsen af de havområder, der bliver mere og mere blottede i takt med at isen trækker sig på toppen af verden. Løftet fra Obama og Trudeau bekræfter, at de ikke vil tillade nogen som helst former for fiskerier i det centrale Arktiske Ocean, før der er klarhed over, hvilke bestande der gemmer sig i havene. Ikke mindst lægger USA og Canada op til at gå forrest for at få oprettet beskyttede havreservater i en større del af Arktis, som sandt at sige i dag er et af de mest lovløse farvande på kloden.”

Læs aftalen mellem Obama og Trudeau her: 

http://pm.gc.ca/eng/news/2016/03/10/us-canada-joint-statement-climate-energy-and-arctic-leadership