Protest mod Gazproms olieboringer i Arktis under Champions League finale

Thomas Jazrawi

Greenpeace-aktivister har netop indledt en protest ved Olympiastadion i Berlin mod Gazproms arktiske olieboringer, skriver Greenpeace i en pressemeddelelse. 

Under finalen i Champions League har aktivisterne foldet et banner ud fra klokketårnet udenfor stadion med et krav om, at finalens hovedsponsor standser sine risikable olieboringer i Arktis: ”Gazprom: No Arctic Oil”.

Gazprom er det første olieselskab, der producerer olie i Det Arktiske Ocean – olieboringer, der kan forårsage en miljøkatastrofe i det iskolde Arktis, hvor det nærmest er umuligt at rydde op efter et olieudslip:

”Gazprom er nødt til at standse sine olieboringer i Arktis. Det er ganske enkelt uforsvarligt at bore efter olie under de ekstreme klimatiske forhold, der er i Arktis”, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace i Norden, og fortsætter: 

“Kolde temperaturer og isfyldt farvand gør det meget vanskeligt at standse et olieudslip, og vi risikerer at olien fosser ud i mange måneder, når ulykken indtræffer. Det vil ganske enkelt være en katastrofe, som Gazprom fuldstændigt ignorerer risikoen for”.

Gazprom har sponsoreret Champions League siden 2012 i håb om, at den populære sportsbegivenhed kan fjerne fokus fra de alvorlige problemer, som olieselskabet forårsager for miljø og klima.

Den sponsoraftale er en skændsel for UEFA, som bør holde sig for god til at lade Gazprom promovere en af fodboldspillets fornemmeste turneringer.

”Fodbold er elsket af millioner verden over, og det er en klokkeklar strategi fra Gazprom at købe sig til folkelig opbakning ved at sponsorere Champions League. De håber selvfølgelig, at folk sætter navnet Gazprom i forbindelse med fodbold snarere end destruktive olieboringer”, siger Jon Burgwald. 

“Men det er en aftale, som er uværdig for et UEFA, der bryster sig af socialt og politisk lederskab. Vi opfordrer kraftigt UEFA til at droppe samarbejdet med Gazprom”, siger Jon Burgwald.

Greenpeace arbejder for at Arktis beskyttes mod olieboringer og ubæredygtigt, storindustrielt fiskeri, og at området omkring Nordpolen, der i dag ikke ejes af nogen, men som blandt andre Danmark kæmper om, gøres til et fælles, globalt naturreservat. Flere end 7 millioner mennesker fra hele verden har allerede givet deres støtte til det arbejde på www.savethearctic.org.