Henrik Engelbrekt Refshauge er teolog og journalist. Han vil skabe ny begejstring for mission og inspirere en ny generation af missionærer, hedder det i en pressemeddelelse om chefskiftet. Det indebærer, at Refshauge tager over fra Peter Fischer-Nielsen, der i maj blev sogne- og stiftspræst i Viborg Stift. Selv kommer Refshauge fra en stilling som kirke- og kulturmedarbejder i Haderslev Domkirke.
Refshauge vil sende nye missionærer ud som konsulenter for voksende afrikanske kirker og han vil være tydelig med kristendommen – også i relation til muslimer.
Dynamik og arbejdsglæde
Den alderstegne missionsorganisation sendte sin første missionær ud allerede i 1913. Refshauge siger:
“Jeg har et missionshjerte, som både gælder inden i og uden for landet. Det er vigtigt, at vi er proaktive. Jeg vil tilføre dynamik, arbejdsglæde og en strategi for, hvordan vi kommer videre. Jeg håber at kunne tænde en missionsiver blandt teologer og teologistuderende, så de får lyst til at arbejde med mission”.
Refshauge er vokset op i de kirkelige ungdomsforeninger KFUM og K, Indre Missions Unge, KFUM-spejderne og Dansk Oase. Han er uddannet teolog fra universiteterne i København og Aarhus og tog derefter tillægsuddannelsen i journalistik ved Danmarks Journalist- og Mediehøjskole i Aarhus.
Formidle med hånd og mund
Henrik Engelbrekt Refshauge har været præst i Kolding, hvor han også ledte gospelkor i mange år. Og så har han været sendt ud som missionær i et år i Jerusalem. Da han var ungdomssekretær i Israelmissionen havde han kontor dør om dør med Mission Afrika i Ydre Missions Hus i sønderjyske Christiansfeld.
Siden er Mission Afrika flyttet til Aarhus – se også denne artikel
Hvad lægger du i begrebet mission?
“For mig er mission at række evangeliet til mennesker. Og gøre det både med hånden og munden. Specielt i vores møde med muslimer skal vi give rigtig meget med hånden, inden vi gør det med munden. Nogle gange kommer munden slet ikke med, fordi vore handlinger viser, hvem, vi er, og hvem Jesus er”.
Mission er at lytte og samarbejde
Er mission ikke blot kulturimperialisme, hvor man presser vestlig kultur ned over fremmede folkeslag?
“Det er det slet ikke i dag. Jeg har mødt ledere i de afrikanske kirker, der siger: ”Vi er jo dygtige, vi kan alt muligt selv. Vi har bare brug for nogen, der hjælper os med at koordinere det. Vi har ikke brug for, at nogen fortæller os hvordan, men vi har brug for nogen at samarbejde med.” Og det er den måde, mission fungerer på i dag. Vi lytter til dem, vi hjælper. Samtidig lytter vi til vore venner herhjemme. Og så kombinerer vi de to ting.
Vi er nødt til at sende flere missionærer ud, mener den ny generalsekretær:
“Ikke den traditionelle missionær, som er ude i årevis og styrer arbejdet. Men i kortere tid som konsulenter og samarbejdspartnere. Vi er nødt til at sende folk ud for at skabe relationer og ”gnubbe skuldre”, som en gammel missionær engang sagde”.
Vil genskabe kaldstanken
Her er der nødt til at ske noget med os i Danmark. Og Henrik Refshauge håber, at en ny begejstring for missionsarbejde også kan inspirere nogle til at rejse ud som korttidsmissionærer:
“Vi er nødt til at genskabe kaldstanken. Den er ved at dø i Danmark. Samtidig har vi også brug for missionærer i Danmark; at der kommer nogen op og tænder os. Der bliver nemlig ikke mission ude, hvis der ikke er brand for sagen hjemme. Der skal tændes en ild”.
Tydelig kristendom
Hvordan?
“Det drejer sig primært om håndens mission: At være der og vise, hvem vi er gennem handling. Det er det samme i Nigeria. Vi viser, hvordan vi er som kristne og kirke, og på den måde hjælper vi til at forkynde de kristne værdier”.
Nigeria er Afrikas folkerigeste land med opimod 190 mio. indbyggere, hvoraf ca. halvdelen er kristne – se mere på Wikipedia
Privat er Henrik Engelbrekt Refshauge gift med Christine, og de har tilsammen otte børn. Familien bor i Kolding og har kirkegang i Haderslev Domkirke.