Nyt håb for verdens mest truede skildpadde

gettyimages-472390138
Forskere har tidligere forsøgt at befrugte en hun af Yangtze blødskjoldskildpadden kunstigt, men den er nu død.
Foto: Visual China Group via Getty Images/Visual China Group via Getty Images
Thomas Jazrawi

3. januar 2021

I mange år har man forsøgt at få nyt afkom fra en af verdens sjældneste dyrearter. Det drejer sig om Yangtze blødskjoldsskildpadden, der er den største skildpadde, som lever i ferskvand.

Det sidste kendte individ af hankøn lever i zoologisk have i den kinesiske by Suzhou, der ligger tæt på Shanghai. Den havde i mange år selskab af en hun, så der var håb om, at de to i fællesskab kunne sørge for en videreførelse af arten. Hunskildpadden døde imidlertid i 2019 i en alder, som eksperterne vurderede til at være over 90 år. Dermed syntes lyset at være slukket for det store reptil, der kan blive op til en meter lang og veje op til 100 kilo.

Ny hun opdaget
Der var imidlertid beretninger om, at der skulle leve enkelte individer af arten i Dong Mo, en stor sø i Vietnam lidt vest for Hanoi. Nu har forskere fanget en af dem, og det viser sig, at det er en hun, der vejer 86 kilo. Et andet individ blev spottet i den store vietnamesiske sø, og her vurderer eksperterne, at den har en vægt på 130 kilo.

De håber, den er af hankøn. Det kunne nemlig redde den store skildpaddeart. Derfor mener naturvogtere i organisationen Wildlife Conservation Society, at fundet af hunskildpadden i Vietnam i december er en særdeles positiv historie i et ellers trist år.  

”I et år fyldt med dårlige nyheder og sorg kan opdagelsen af denne hunskildpadde bringe håb om, at denne art kan få en chance for at overleve. Jagt på et uholdbart niveau og ødelæggelse af naturområder har bidraget til denne arts undergang. I Vietnam er vi med regeringens lederskab fast besluttede på at tage ansvar for at give arten en ny chance,” siger organisationens landedirektør, Hoang Bich Thuy, i en pressemeddelelse.

Massiv forurening
Hvis det bliver til nye unger for Yangtze-skildpadden, er det ikke sikkert, at de i fremtiden kommer til at boltre sig langs den store kinesiske flod, som den er opkaldt efter. Den er nemlig møgbeskidt, og den store skildpadde er ikke den eneste dyreart, som langsomt bliver fortrængt fra floden.

Et af de mere kendte eksempler er Yangtzedelfinen, som menes at være uddød. Det sidste individ blev spottet i 2002. Yangtze, der er verdens tredjestørste flod, bliver forurenet af landbrug og industri, og flodløbet forstyrres af massivt dæmningsbyggeri. Overfiskeri er en tredje udfordring.

Overalt i verden er dyrearter under pres. For nogle år siden blev en anden skildpaddeart, nemlig pinta-skildpadden, udryddet. Det sidste individ var kendt som Lonesome George, og han døde på Galapagos i 2012.