Rejselysten er for alvor ved at vende tilbage efter tre år med coronavirus i luften i hele verden. Drømmer du om at ride på elefanter i Thailand eller opleve delfiner i et af verdens mange delfinarier er Spies Rejser imidlertid ikke det oplagte valg. Den store danske rejsekoncern har indgået et partnerskab med World Animal Protection, der betyder, at turister med Spies i fremtiden kun skal opleve dyr på deres egne præmisser, som det hedder.
“Vi ser frem til vores samarbejde, som allerede er godt i gang. Vi er sikre på, at det vil blive til stor gavn både for vores gæster, og i forhold til at styrke relationen til vores lokale samarbejdspartnere. Vi ser vores nye partnerskab som en forsikring, der garanterer, at vores gæster trygt og ansvarligt kan nyde dyrene i naturlige omgivelser, når de rejser til vores mange rejsemål. Og vi ser det også som en særlig mulighed for at udvikle nye, spændende oplevelser med omtanke,” siger Sofie Folden Lund, presse- og kommunikationschef hos Spies, i en pressemeddelelse.
Skadeligt for dyrene
World Animal Protection har længe presset på for at få rejsebranchen til at stoppe med at tilbyde underholdning med vilde dyr. Ifølge organisationen holdes omkring en halv million vilde dyr i fangenskab i turistindustrien.
”Dyrene trænes med brutale metoder for at gøre dem føjelige nok til at bære rundt på turister, posere på selfies eller udføre unaturlige tricks. De holdes i små bure eller står lænket det meste af tiden. De kan ikke følge deres naturlige instinkter og tager skade både fysisk og mentalt,” skriver ngo’en på sin hjemmeside.
En ting, der kan virke uskyldig og harmløs, er selfies med vilde dyr. Det advarer World Animal Protection imidlertid imod. Det samme gør Costa Rica, der har sat sig i spidsen for en kampagne imod forevigelsen af mødet mellem mennesker og vilde dyr.
”Et vildt dyrs naturlige adfærd i samvær med mennesker er at bevæge sig væk, flygte eller forblive i sikker afstand fra mennesker. At tvinge et dyr til at være tæt på et menneske eller at tiltrække det med føde vil betyde stress og lidelse og ændre dets naturlige adfærd. Derfor er det nødvendigt at holde en vis afstand, når man ønsker at se [dyrene] enten i deres naturlige levesteder eller i zoologiske haver,” lyder det på kampagnens hjemmeside.
Vil guide gæsterne til dyrevenlige aktiviteter
Ifølge Spies Rejser betyder den nye aftale mellem de to parter, at alle oplevelser med vilde dyr hos rejsekoncernen foregår på dyrenes præmisser i deres naturlige miljø med dyrevelfærd i centrum.
World Animal Protection bliver rådgiver for Spies om dyr og dyrevelfærd. Rejsekoncernen vil til gengæld guide gæsterne, så de er opmærksomme på, hvordan de bedst kan opleve dyr uden at skade dem. Det vil eksempelvis foregå ved at oplyse turisterne om, at det kan være skadeligt at klappe løver og tigre, tage selfies med dyr eller betale for at se dansende aber og bjørne.
World Animal Protection mener, at det nye samarbejde kan gøre en stor forskel for vilde dyr ude i verden.
“Når Nordens største rejsekoncern indgår i det her samarbejde, vil det uden tvivl få en positiv effekt for både dyr, mennesker og natur helt ud i de fjerneste hjørner af kloden. Derudover er vores partnerskab også en oplagt mulighed for, at vi på længere sigt kan være med til at inspirere Spies til at udvikle nye oplevelser med frie dyr rundt omkring i verden,” lyder det fra kampagnemedarbejder Stephanie Kruuse Klausen, World Animal Protection Danmark.
Dyreorganisationen har samlet en række råd til turister, der vil gøre deres rejser skånsomme for dyrene.