En sommerfugls bask med vingerne i Brasilien kan forårsage en storm i Texas, hedder det. Om det er sandt, vides ikke, men det er netop dokumenteret, at et vulkanudbrud ved den lille stillehavsnation Tonga kan udløse et massivt oliespild ved Perus kyster mere end 10.000 kilometer fra arnestedet.
Udbruddet ved Tonga udløste en tsunami, der fik olietankeren “Mare Doricum” til at lække olie svarende til næsten 12.000 tønder. Nu ligger der en tyk dyne af olie på store dele af Perus lange kyst ud mod Stillehavet.
Olietankeren sejlede under italiensk flag, men fragtede olie for det spanske olieselskab Repsol, som nu er blevet særdeles upopulært i Peru. Indtil videre er fire direktører fra selskabet nægtet udrejse af landet, mens undersøgelsen af udslippet står på, og Reuters skriver, at Repsol også har fået forbud mod at losse olie ud for Perus kyst, indtil selskabet kan komme med tekniske garantier for, at et lignende udslip ikke kan finde sted igen.
Det peruvianske udenrigsministerium har kaldt udslippet en økologisk katastrofe og kræver kompensation for skaderne, skriver BBC. Erstatningskravene kan løbe op i millioner.
“Dette er den værste økologiske katastrofe, der er sket ved Lima (hovedstaden i Peru, red.) i nyere tid og den har voldt skade for hundredevis af fiskere og deres familier. Repsol må omgående kompensere for skaderne,” har myndighederne skrevet på Twitter.
Svarer til 16.390 fodboldbaner
11.537 hektar – et område svarende til 16.390 fodboldbaner – er foreløbigt ramt af olieudslippet. Mens oprydningsarbejdet er gået i gang, spreder olien sig stadig, så det fulde omfang af forureningen er endnu ikke kendt.
Det er dog allerede klart, at oliespildet har haft voldsomme negative konsekvenser for dyr og natur langs Perus kyst, skriver Birdlife. Forureningen har ramt to fredede områder, som er med på fugleorganisationens liste over områder, som er særligt vigtige for fugle og biodiversitet (Important Bird and Biodiversity Areas, IBAs). Disse vigtige naturområder dækker blot syv procent af klodens landareal og to procent af oceanerne.
Fugle, fisk og andre havdyr er dybt afhængige af nogle af de kyster og øer, hvor naturen nu er spoleret af olie. De nationale myndigheder forsøger i samarbejde med den zoologiske have i Lima, Parque de las Leyendas, at redde dyr i områderne, men ifølge Birdlife er der behov for flere ressourcer til indsatsen for at forhindre endnu værre konsekvenser for natur og dyreliv.
Naturforfaldet har også haft markante konsekvenser for lokalsamfund. Fiskerne har mange steder langs kysten ikke kunne få skibene til havs for at passe deres arbejde. Derfor har lokale småfiskere været samlet foran en af Repsols raffinaderier i Lima for at protestere. De frygter langvarige konsekvenser af oliespildet.
“Denne katastrofe vil ikke vare en til fire måneder. Den vil vare i årevis. Vi har ingen arbejde nu. Hvad skal vi gøre,” sagde en af demonstranterne, ifølge France 24.
Myndighederne vurderer, at erstatningskravet til olieselskabet kan løbe op i 34,5 millioner dollars, omkring 224 millioner kroner
Tirsdag fik Peru udpeget en ny premierminister, Hector Valer, og han har nu advaret om, at Peru kan komme til at mangle brændstof på grund af forbuddet fo Repsol mod at losse olie.