Projektet ‘Kæmp med skovens beskyttere’ skal støtte og styrke oprindelige folks unge klimaaktivister i Thailand og Malaysia. Oprindelige folk i Thailand og Malaysia har en lang tradition for at leve bæredygtigt på deres jord. Men trods respekten for naturen og en unik, bæredygtig livsstil er oprindelige folks viden og praksis gennem tiden blevet nedgjort og betragtet som værdiløs, uvidenskabelig, tilbagestående og sågar ødelæggende af beslutningstagere lokalt, men også af folk, der arbejder med skovbevarelse internationalt. Deres levevis anerkendes ikke som bæredygtig, og de beskyldes fejlagtigt for at ødelægge skovene, som de altid har levet i.
Oprindelige folks unge klimaaktivister i Thailand og Malaysia har et stærkt ønske om at kæmpe for at bevare deres jord, levevis og traditionelle territorier og den biodiversitet, der findes her. Deres identitet, territorier og levebrød trues af kommercielle interesser som for eksempel palmeolieproduktion og minedrift. I kampen for at forsvare deres territorier trodser de vold, kriminalisering, diskrimination og menneskerettighedskrænkelser.
Projektet vil i hovedtræk styrke de unge klimaaktivister i at dokumentere og advokere for deres unikke måder at beskytte klimaet og biodiversiteten på gennem en klimaaktivistuddannelse. Klimaaktivistuddannelsen har fokus på rettigheder, fortalervirksomhed, lederskabskompetencer, og strategier og redskaber til at beskytte sig selv og lokalsamfundet mod overgreb. Videre er der fokus på at styrke de unge klimaaktivister i at producere og bruge dokumentationsmaterialer, der viser oprindelige folks bæredygtige praksis og viden, samt de menneskerettighedskrænkelser de oplever. Dokumentationmaterialerne skal både bruges til at påvirke beslutningstagere og til at danne netværk med andre aktivister i den globale klimakamp.
Fælles sag
Om klimaaktivistuddannelsen forklarede IWGIA på Operations Dagsværks stormøde, at “Projektet vil lære de unge klimaaktivister at dokumentere det, de ser, så det kan bruges overfor myndigheder og resten af befolkningen. Lære dem at bruge national og international lovgivning til at kræve deres ret til skoven. Lære dem at passe på sig selv, så de overlever kampen. Forbinde dem til den internationale klimabevægelse. Og vise dem, at der er nogen i Danmark, som tror på dem, og som også synes, at deres skov og deres kamp er vigtig, så de ikke giver op. De unge i Thailand og Malaysia kæmper den samme kamp mod klimaforandringerne, som så mange andre unge over hele kloden, men de står i den grad i første linje. Og det er dem, der kan forhindre at skoven bliver ryddet.”
Netop koblingen mellem klimakamp og solidaritet med andre engagerede unge var vigtig for mange af deltagerne på Operation Dagsværks stormøde. Katinka Grønnegaard, elev i 3.G på Vibenshus Gymnasium, glæder sig derfor til at arbejde med projektet: “Jeg synes IWGIAs projekt er mega vigtigt, fordi oprindelige folk i Thailand og Malaysia er med til at beskytte skovområder, hvilket er afgørende for både klima og biodiversitet. Jeg glæder mig til at arbejde for solidaritet mellem unge i Danmark og de unge klimaaktivister i projektet, som oplever både vold og diskrimination, når de passer på skoven. Sammen med dem har vi en fælles sag for klimaet”
Også seniorrådgiver i IWGIA, Signe Leth, er begejstret for de muligheder i samarbejdet med Operation Dagsværk: “Jeg er vildt imponeret over, hvor engagerede eleverne er, og derfor synes jeg også, det er sådan et fantastisk match, at de her unge engagerede mennesker i Danmark kan knyttes op til de unge klimaaktivister i Thailand og Malaysia”
Hvordan er projektet valgt?
I Operation Dagsværk er det gymnasieelever fra hele Danmark, der hvert år vælger hvilket projekt, vi skal lave kampagne om det efterfølgende år. Tre projektstillere var forud weekendens stormøde blevet valgt af elever på skoler i hele landet til at præsentere deres forslag på stormødet, og i løbet af stormødet har eleverne hørt oplæg fra projektstillerne, diskuteret projekterne, stillet opfølgende spørgsmål og lyttet til brandtaler. Stormødet kulminerede søndag med valget af IWGIAs projekt ’Kæmp med skovens beskyttere’.
Hvad skal der ske nu?
I Danmark kommer tusinder af unge landet over til at samle ind til projektet på Dagsværkdagen i November 2022. Allerede nu begynder Operation Dagsværk arbejdet med en oplysningskampagne om projektet, der kan lede stillingtagen, engagement og handling blandt unge i Danmark.
Efter Dagsværkdagen i November 2022 skal IWGIA implementere projektet i samarbejde med tre lokale partnerorganisationer i Thailand og Malaysia, som også har været med til at udvikle projektet: AIPP (Asia Indigenous Peoples Pact), PACOS Trust (Partners of Community Organizations in Sabah), IMPECT (Inter-Mountain Peoples Education and Culture in Thailand Association).
Juliane Stege er kampagneleder for Operation Dagsværk.