Formålet med protesterne har blandt andet været modstand mod:
- forslåede forfatningsmæssige ændringer, heriblandt mulighed for ubegrænset genvalg af præsidenten
- påbegyndelse af større planlagte mineprojekter
- indgåelse af frihandelsaftale med EU, da dette vil gå ud over den lokale landbrugsproduktion
- den begyndende undertrykkelse af ytringsfriheden i landet
QUITO: Protesterne begyndte i starten af august, hvor flere oprindelige folks organisationer så som CONAIE, ECUARUNARI og CONFENIAE1 slog sig sammen og vandrede i 10 dage fra Zamora Chinchipe provinsen i Amazonas mod hovedstaden Quito.
Her blev der erklæret nationalstrejke og adskillige organisationer så som studenterorganisationer, kvindebevægelser, miljøorganisationer m.m. tilsluttede sig protestmarcherne.
Regeringens svar på dette var at erklære hele Ecuador i undtagelsestilstand, officielt grundet stigende seismisk aktivitet hos vulkanen Cotopaxi, lokaliseret i det centrale Ecuador.
Ved at erklære undtagelsestilstand, muliggjorde dette dermed også en tilladelse til, at regeringen kunne sætte militær- samt speciale politistyrker ind i ”sårbare” områder.
Militær og politi blev sendt til Saraguro området i det sydligste Ecuador samt Morona Santiago provinsen i det sydøstlige Amazonas for at dæmpe protesterne fra de oprindelige folks organisationer i disse områder.Dette resulterede i flere voldelige sammenstød med adskillige sårede. Ifølge den ecuadorianske avis El Comercio blev 132 personer tilbageholdt i perioden 13. til 26. august, hvoraf 111 nu er blevet løsladt igen.
Især den manglende inddragelse og dialog med civilsamfundet i regerings politik, har generet en generel frustration.
“Vi kan ikke længere acceptere den direkte eksklusion fra den nationale politik. Det såkaldte initiativ fra regeringens National Dialog har blot vist sig, at det hovedsageligt er folk fra Alianza Pais (regeringspartiet), som deltager. Det er uacceptabelt. Det er tid til, at regeringen stopper arrogancen og lytter til folket”, siger en af demonstranterne.
Længstvarende protester under Correa
Regeringen har indtil videre blot nedtonet betydningen af protesterne og valgt ikke adressere kravene fra de strejkende.
Dette er den længste protestperiode der har været i hele præsident Rafael Correas regeringstid, og det kommer i en tid, hvor den ecuadorianske økonomi er påvirket af de lave oliepriser.
Allerede i juli begyndte de første protester i Ecuador, da dele af højrefløjen gik på gaden for at protestere mod en ny lovgivning vedtaget omkring beskatninger af arv samt merværdi, hvor hensigten er en omfordeling af rigdom fra de rigeste til middelklassen samt den fattigste del af befolkningen gennem den offentlige sektor.
Disse protester fordampede dog hurtigt igen, da kun en ganske lille del af befolkningen var imod denne lovgivning.
Den ecuadorianske regering har derfor i den seneste periode været presset både af venstre- samt højrefløjen. Og presset ser ikke ud til at stilne af, da CONAIE har annonceret, at der vil blive erklæret endnu nationalstrejke igen den 16. september, da man endnu ikke har fået svar fra regeringen på kravene fra nationalstrejken i august.
CONAIE: Confederación de Nacionalidades Indígenas del Ecuador / Sammenslutningen af oprindelige nationaliteter i Ecuador
ECUARUNARI: Confederación Kichwa del Ecuador / Sammenslutning af Kichwa nationaliteten i Ecuador
CONFENIAE: Confederación de las Nacionalidades Indígenas de la Amazonía Ecuatoriana/ Sammenslutningen af oprindelige nationaliteter i Amazonas, Ecuador