Der er rigeligt af olie i Saudi Arabien. Det kniber noget mere med ferskvand.
Derfor gik der sandsynligvis noget af et chok igennem dele af kongeriget, da et missil ramte meget tæt på et afsaltningsanlæg i forrige uge.
Afsenderen var ifølge flere medier Houthi-oprørere i Yemen, som Saudi Arabien har bombet siden 2015.
De yeminitiske oprørere har tidligere sendt missiler mod olieraffinaderier og lufthavne i den store ørkenstat, men dette er mere alvorligt.
“Vand er et af de mest skrøbelige sikkerhedsproblemer, som saudierne har”, siger Paul Sullivan, en amerikansk mellemøstekspert, til magasinet Foreign Policy.
“Du kan leve uden olie. Du kan ikke leve uden vand”, tilføjer han.
Afsaltning
Saudi Arabien er varmt og knastørt. Der er stort set ingen floder eller søer og ikke de store regnmængder.
Det er dermed også et af de allermest vandfattige lande i verden. Derfor kommer en betydelig del af vandet i hanerne fra anlæg, hvor man afsalter havvand, så det kan drikkes.
Det er en ganske alvorlig sag, hvis et eller flere af disse anlæg bliver destrueret ved et missilangreb. Missilerne i forrige uge ramte ikke særligt præcist, og det forvoldte stort set ingen skade på anlægget. Men en smule mere præcision kan få voldsomme konsekvenser for ørkenriget. .
“Bare fordi de ramte ved siden af denne gang, betyder det ikke, at der ikke er en psykologisk effekt”, siger Paul Sullivan til Foreign Policy.
Er afsaltning holdbart
Det skyldes bl.a., at anlæggene selv er meget tørstige efter energi. Eksperter vurderer, at omkring halvdelen af den indenlandske produktion af olie i Saudi Arabien, anvendes til afsaltning. Og det kan snart blive mere, da efterspørgslen efter vand i landet lige nu stiger med 9% årligt.