Over 105.000 er flygtet fra uro i Burundi

Forfatter billede

Tusindvis af demonstranter indtog fredag atter gaderne i Burundis hovedstad, Bujumbura, for at vise deres modstand mod, at præsident Pierre Nkurunziza vil blive siddende på posten.

Internationale medier skriver, at oppositionstilhængere har bygget barrikader i hovedstaden, hvor politiet affyrer skud for at sprede demonstranterne.

De nye uroligheder kommer efter et mislykket kupforsøg i landet, som udspillede sig i løbet af onsdagen og torsdagen.

Fredag siger præsidentpaladset, at regeringstro styrker har kontrollen, og at flere af kupmagerne er anholdt.

Flygtningetal fordoblet

De seneste dages dramatiske udvikling i det centralafrikanske land har fået endnu flere til at flygte ud af landet af frygt for nye politiske uroligheder forud for valget i næste måned.

UNHCR meddeler fredag på Twitter, at over 105.000 mennesker flygter fra sammenstød i Burundi og søger tilflugt i nabolande.

Af dem er 70.200 flygtet til Tanzania, 26.300 til Rwanda og næsten 10.000 til DR Congo siden begyndelsen af marts.

Antallet er over dobbelt så højt som den seneste statusmelding fra UNHCR i sidste uge.

Fordømmelse fra FN

Spændingerne i Burundi er gradvist blevet bygget op gennem de seneste uger og er foreløbig kulmineret med en gruppe generalers forsøg på at tage magten i utilfredshed med, at Nkurunziza vil genopstille.

Generalerne har givet udtryk for, at en tredje embedsperiode er i strid med Arusha-fredsaftalerne, der afsluttede borgerkrigen i landet, og at de ser Nkurunzizas ønske om at fortsætte på posten som en trussel mod landets stabilitet.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har fordømt ethvert forsøg på at afsætte en demokratisk valgt regering, og opfordrer alle parter til at indstille volden.

Han appellerer til landets politiske ledere og ledere af sikkerhedstjenesterne om ”tydeligt og åbent at afvise al brug af vold, afstå fra hævnaktioner og få kontrol over deres militante”, lyder det i en meddelelse fra FN's hovedkontor i New York.