Oxfam advarer om hungersnød tre måneder efter orkanen Matthew

10-24-2016agriculture_haiti_wfp
Orkanen Matthew var altødelæggende, især for dem på den sydlige del af Haiti.
Foto: WFP
Forfatter billede

Orkanen Matthew

I dag, onsdag 4. januar, er det tre måneder siden, at Orkanen Matthew ramte Haiti.

Matthew er en af de største storme målt i Caribien nogensinde og har forårsaget den største humanitære katastrofe i Haiti siden jordskælvet for seks år siden.

Landet var vidne til vinde, der målte 265 km/t, da orkanens øje passerede Haitis sydvestlige kyst.

Orkanen har været altødelæggende for 1,4 millioner haitianere, og især for dem, der bor på landets sydlige halvø.

En FN fond har sat 139 millioner dollars af til at dække de mest presserende behov, men fonden mangler stadig 38 procent af finansieringen fra donorlandene.

Det er især mennesker i den sydlige del og Grand Anse-provinsen i Haiti, der er udsat. Man frygter en ekstremt dårlig høst i januar og februar, fordi Matthew ødelagde 80 procent af alle afgrøderne, oversvømmede de fleste overskudslagre og smadrede den centrale infrastruktur.

Ramte på værst tænkelige tidspunkt

I de hårdest ramte områder er 80 procent af befolkningen afhængige af landbruget for at skaffe mad på bordet til deres familier. Allerede før orkanen ramte, kæmpede disse familier for at få mad nok, efter at en kraftig tørke havde udtørret mange marker.

Orkanen ramte på det værst tænkelige tidspunkt, da landmændene netop havde gjort klar til at høste den smule afgrøder, som de havde formået at producere på trods af tørken.

Annelie Abildgaard, kommunikationschef i Oxfam IBIS, siger:

Tal fra Office for the Coordination of Humanitarian Affairs viser, at 806.000 haitianere er i ekstremt stor risiko for at komme til at sulte, og 750.000 mennesker har ikke adgang til rent vand til madlavning, drikke eller vask.

Oxfam opfordrer donorlandene til at levere den hjælp, de har lovet, og sikre den fulde dækning af FN-tiltaget.