Mozambique, der gennem årene har modtaget så megen dansk udviklingsbistand, gik i betalingsstandsning den 18. januar, og det kan føre til statsbankerot, hvis ikke landets gæld nedskrives. Gælden består bl.a. af lån fra det korrupte tunfirma Ematum, som i 2013 tiltrak internationale investorer.
De uigennemskuelige forhold i statsfinanserne har i forvejen fået de fleste store donorer af udviklingsbistand til at enten at trække sig eller fastfryse deres midler. Se også
https://globalnyt.dk/content/partnerlande-fastfryser-stoette-til-mozambique og
https://globalnyt.dk/content/mozambique-er-nu-verdens-mest-risikable-laantager
Blandt de største danske investorer var Danske Bank, MP Pension og PensionDanmark. Pengene gik dog ikke til fiskeri, men forsvandt ud af landet. Gældsforpligtelsen på lånet, som nu er på 727 mio. dollars, forsvandt til gengæld ikke, skriver Information.
Betalingsstandningen i januar er gået ud over landets sygeplejersker, lærere og pensionister, hvis løn og pension siden er blevet beskåret.
Ematum havde ifølge kritikere allerede i 2013 en voldsomt overdrevet forventning til tunfangsten, hvilket burde have fået advarselslamperne til at blinke for investorerne.
“Investorerne burde let have kunnet se, at Ematums forretningskoncept ikke var økonomisk bæredygtigt. Men de har kunnet være ligeglade, fordi de vidste, at den mozambiquiske stat ville garantere obligationerne, også selv om det betyder færre penge til skoler og sundhed i Mozambique,” siger Lars Koch, der er international chef i Oxfam IBIS til bladet
Danske Bank er ved at trække sig ud, forklarer chefanalytiker Thomas H. Kjærgaard: “Vi troede oprindeligt, at vi investerede i udvikling af fiskeri og kystbevogtning, men det har vist sig, at det gjorde vi ikke. Efter vi blev gjort opmærksomme på hemmeligholdte lånegarantier, gik vi i gang med at sælge obligationen fra,” siger han til Information.