Plastaffald: Det skal være slut med sugerør, vatpinde og anden engangsplastik i 2021

20170502_164725
Thomas Jazrawi

Initiativer i forslaget

– Forbud mod engangsplastik i 2021

– Forbruget af plastik, som der ikke findes alternattiver til, skal reduceres med mindst 25% i 2025

– Anden plast, f.eks. drikkeflasker, skal indsamles separat, og 90% skal genbruges senest i 2025.

– Affald fra tobaksvarer skal reduceres med 50% i 2025 og 80% i 2030

– Medlemslandene skal sikre, at tobaksvirksomhederne dækker omkostningerne ved indsamling af affald fra ovenstående produkter, herunder transport, behandling og affaldsindsamling. Det samme gælder for producenter af fiskeudstyr, der skal bidrage til at opfylde genanvendelsesmålet.

 

Om ganske få år kan det være umuligt at købe sugerør, bestik eller vatpinde i plastik i danske butikker. 

Det har EU-parlamentet lagt op til ved en afstemning onsdag. Ifølge forslaget skal engangsplastik helt forbydes fra 2021. 

Andre plastikprodukter, som der ikke findes et alternativ til, skal reduceres med mindst 25% i 2025 i EU-landene. Det gælder eksempelvis burgeræsker, madkasser og fødevarebeholdere.

Yderligere ønsker EU-parlamentet at mindske tobaksaffald, særligt cigaretskodder i gaderne, med 50% i 2025 og 80% fem år senere. 

Det fremgår af en pressemeddelelse fra EU-parlamentet onsdag. 

De folkevalgte i parlamentet reagerede på et forlsag, der er kommet fra EU-Kommissionen. Nu skal medlemslandene tage stilling til lovgivningen i ministerrådet, før den er endelig vedtaget. 

Plastforurening og kinesisk forbud

Tiltagene skal dæmme op for de stigende mængder plastik i vores natur og særligt i verdenshavene. 

Affaldet dræber livet i havene, herunder fugle og havskildpadder. Et studie fra denne uge viser, at der også kan spores plastaffald i mennesker.  

Engangsplastik udgør ifølge EU 70% af alt det plastikskrald, som ender oceanerne, og dermed kan forslaget medvirke til at indfri FN’s Verdensmål nummer 14 med overskriften “Livet i Havet”. 

En anden væsentlig årsag til, at EU vil have bedre styr på plastikaffaldet er, at Kina sidste efterår indførte et forbud mod import af brugt plast.  

En stor del af EU’s plastaffald blev førhen sendt til Kina. Og herfra strømmede en stor del med de store kinesiske floder ud i verdenshavene. 

“Det kinesiske forbud er en mulighed – det giver os en chance for at gentænke vores tilgang til plastik”, sagde EU’s miljøkommisær Karmenu Vella dengang, ifølge Euractiv

Kommissionens bud på en ny plastikstrategi blev offentliggjort tidligere i år, og nu er der altså opbakning til indsatsen blandt de folkevalgte. 

Hvad siger medlemslandene?

Så er der bare medlemslandene tilbage. De skal på et kommende møde i ministerrådet tage stilling til de mange forslag i pakken. 

Udover forbuddet er der krav om, at landene laver nationale handlingsplaner for at tilskynde til, at produkter bliver anvendt til flere formål og flere gange samt til genbrug. 

EU-nationernes kal ligeledes sørge for at stille tobaksvirksomhederne til ansvar, så de dækker omkostningerne for indsamling af affald fra tobaksprodukter. Det samme gælder for producenter af fiskeudstyr, der skal bidrage til at opfylde genanvendelsesmålet.

Foreløbigt er der glæde i EU-Parlamentet. 

“Vi har vedtaget den mest ambitiøse lovgivning mod engangsplastik. Det er op til os at holde kursen i de kommende forhandlinger med Rådet, der kan begynde så tidligt som i november”, siger den belgiske parlamentariker Frédérique Res, som står bag rapporten, der blev vedtaget.

“Dagens afstemning baner vejen for et ambitiøst direktiv. Det er vigtigt for at beskytte havmiljøet og reducere omkostningerne ved miljøskader, der skyldes plastforurening i Europa, anslået til 22 milliarder euro frem til 2030”, fortsætter ordføreren fra den liberale gruppe ALDE, hvor også Venstre og De Radikale holder til. 

I alt 571 stemte for forslaget, mens der var 53 stemmer imod. 34 personer undlod at stemme.