’Papaya – en podcast om kvindelig omskæring’
Med fokus på Kenya undersøger Anne Bendixen over fire afsnit omskæring af piger og kvinder. Trods en massiv indsats mod den yderst skadelige praksis, er over 200 millioner piger og kvinder på verdensplan omskåret.
Første afsnit: ‘Hvad er kvindelig omskæring?’
Østafrikanske Kenya er et af de afrikanske lande, der ofte bliver fremhævet for sin økonomiske udvikling og stabilitet. Under overfladen gemmer sig dog en mørk statistik. I tusindvis af piger og kvinder bliver nemlig hvert år omskåret.
Anne Bendixen er rejst til Kenya for at møde dem, der har pigeomskæring tæt inde på livet, og lære, hvad praksissen går ud på, hvad der driver den frem, og hvorfor den er så svær at komme til livs. Det er der kommet podcasten ’Papaya – en podcast om kvindelig omskæring’ ud af.
Globalnyt bringer seriens fire afsnit over sommeren.
Hvordan er det at være omskåret?
I afsnit 2 stiller tre kvinder modigt op og fortæller om de følger, som omskæring har haft for dem.
Sadia Hussein har gentagne gange oplevet voldsomme fysiske smerter, som følge af at hun blev omskåret som barn – senest, da hun fødte sit første barn. Esther Kuraru har brugt en stor del af sit voksne liv på at bearbejde de psykiske mén, som det at blive omskåret som teenager gav hende, og Joyce Kui fortæller om sit arbejde med at hjælpe kvinder, hvis seksualliv og ægteskaber er belastet af, at de er omskåret.
De tre kvinders oplevelser er langt fra enkeltstående. Ifølge ngo’en Orchid Project kan en omskæring medføre mere end 25 vidt forskellige følgevirkninger fra smerte ved menstruation, samleje og fødsel, til traumer, stress og brudte relationer. Også på samfundsplan har praksissen konsekvenser, især for pigernes uddannelsesniveau, teenagegraviditeter, spædbørnsdødeligheden og vold i hjemmet.
Hør afsnit 2: ‘Hvilke konsekvenser har kvindelig omskæring?’