Vestsahara – Afrikas sidste koloni
Podcast i seks afsnit, der giver lytteren et indblik i historien om Vestsahara. Serien er lavet af Global Aktion og værten er Mathilde G. Andersen.
Hvorfor blev der aldrig gennemført en folkeafstemning om Vestsaharas fremtid? Hvad laver FN i landet? Hvorfor omfatter EU’s handels- og fiskeriaftaler med Marokko Vestsahara, når EU-domstolen flere gange har kaldt dem ulovlige? Og hvorfor hører man så sjældent noget om Vestsahara, som Marokko har holdt besat siden 1975?
Mathilde G. Andersen fra Global Aktion er vært på en serie på seks podcasts, der giver svar på nogle af spørgsmålene om den glemte konflikt i Nordafrika. Den startede, da Marokko besatte landet i 1975, selv om sahrawierne var blevet lovet en folkeafstemning om deres fremtid. Den er aldrig kommet, og i et af afsnittene fortæller den tidligere chef for FN’s fredsbevarende styrke i området, MINURSO, generalmajor Kurt Mosgaard, hvordan Marokko har forhindret den i at blive realiseret.
Serien forklarer også, hvordan det lykkes Marokko at forhindre resten af verden i at få kendskab til konflikten – blandt andet ved systematisk at forhindre udenlandske journalister i at rapportere fra det besatte område og ved at fængsle og mishandle de lokale journalister. Men også ved hjælp af systematisk propaganda, ’trolde’ og falske profiler på internettet samt forsøg på at obstruere møder, som ngo’er holder for at gøre opmærksom på sagen.
I seriens sidste afsnit fortæller norske Erik Hagen fra Western Sahara Ressource Watch om EU’s fiskeri- og handelsaftaler med Marokko, hvordan EU går imod sin egen domstol, og hvad Marokko og EU hver især får ud af aftalerne i form af økonomiske gevinster, politisk goodwill, normalisering af besættelsen og stabilitet i Nordafrika.
Serien er produceret med støtte fra Europanævnet og CISUs oplysningspulje.
Hør alle seks afsnit af Vestsahara – Afrikas sidste koloni