Præsident indrømmer årtiers løgn om atomprøvesprængninger

9040657030_574dc0afb0_b
Fransk atomprøvesprængning i Fransk Polynesien i 1971.
Foto: CTBTO (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

De franske atomprøvesprængninger på stillehavsøerne Moruroa og Fangataufa var ikke farlige for beboerne i Fransk Polynesien. Den besked kom i årtier fra den franske stat og fra selvstyre-regeringen. Men det var en bevist løgn, siger Edouard Fritch, der har været områdets præsident siden 2014 og som blev genvalgt i maj 2018.

Frankrig brugte i årerne fra 1966 til 1996 Moruroa og Fangataufa til at teste atomvåben. Frem til 1974 blev der sprængt atombomber ophængt i balloner over øerne, hvorefter man gik over til at foretage sprængningerne under jorden. Der blev i alt foretaget 193 prøvesprængninger på de to øer.

Ifølge Greenpeace sendte en atmosfærisk prøvesprængning i 1966 forurening ud over store området i Stillehavet så langt som New Zealand og Peru.

En af miljøorganisationens mest dramatiske øjeblikke var da dets skib Rainbow Warrior blev sænket af franske efterretningsagenter i en new zealandsk havn i 1985. Skibet var på vej til området omkring Moruroa for at protestere mod atomprøvesprængningerne. En fotograf, der var ombord på skibet, omkom ved aktionen.

Indtil 2009 fastholdt regeringen i Paris, at der ikke var nogen negative sundhedskonsekvenser for øernes indbyggere men har i de seneste år blødt op og har gennemført en lov, der sikrer kompensation til nogle af dem, der er blevet syge af strålingen.

Edouard Fritch siger nu, at han vil forsøge at rette op på den skade som hans og tidligere regeringer har påført Fransk polynesien på grund af løgnen.

Fransk Polynesien består af 118 øer i de fem øgrupper Selskabsøerne med hovedøen Tahiti, Tuamotu-øerne med Moruroa og Fangataufa, Gambier-øerne, Marquesas-øerne og Austral-øerne. Landet har selvstyre men er en del af Frankrig.