Der er meget mere end musik på programmet, når Turning Tables slår teltdugen op for festivalen Voice of the Youth, der dækker syv delstater i Myanmar.
Nok er det sangkonkurrencer og koncerter, der præger Voice of the Youth udadtil. Men i centrum er promovering af ytringsfrihed, menneskerettigheder og skabelse af social sammenhængskraft blandt unge.
Det sker i et bottom-up format med de unges egne historier i centrum, fortæller en af hovedkræfterne bag, Martin Fernando Jakobsen.
Sammen med resten af Turning Tables, der blandt andet tæller 6-7 ansatte og en række frivillige, har han netop afsluttet en rundrejse i Myanmar, der kulminerede med en stor festival i Yangon den 8. december.
”Vi rejser rundt og engagerer unge i mange af de konfliktramte stater i Myanmar – blandt andet Rakhine, Kachin, Mon, Shan, Karen – hvor vi taler om demokrati, ytringsfrihed, social sammenhængskraft og fredsopbygning i landet,” fortæller Martin Fernando Jakobsen, der udover at være engageret i Turning Tables også er kendt som en af grundlæggerne af DJ-kollektivet Den Sorte Skole.
”Vi laver en sangkonkurrence, hvor unge sender en sang ind, der handler om sociale forhold, deres liv. Vi laver så en video og plade med vinderen. Det er alt fra punk og metal til alle mulige andre genrer,” fortæller han i telefonen fra Myanmar.
Turning Tables triller Myanmar rundt i en lastbil med en scene på ladet for at mobilisere unge fra hele landet og skabe dialog mellem de forskellige etniske grupper. Det sker med musik og lokale festivaler. Derpå samles repræsentanter for delstaterne til festivalen i Yangon.
Unge fortæller anden historie i konfliktramte Rakhine
I Rakhine-delstaten, hvor omkring en million mennesker fra rohingya-mindretallet er blevet fordrevet siden august 2017, har Turning Tables siden 2014 lavet lokale musikstudier, der har fungeret som samlingssteder for buddhistiske og muslimske unge.
”Det har været brugt som en måde at få dem ind i samme rum og forsøge at skabe dialog. Og det har været en stor succes,” siger Martin Fernando Jakobsen.
Sidste år og i år måtte Turning Tables aflyse festivalen i Rakhine på grund af konflikten, men adskillige deltagere fra Rakhine er i stedet kommet til Yangon.
”Hele holdet er meget påvirket af, hvor slemt det er. Når man først har været der, er det værre, end man umiddelbart troede. Lige nu er det helt forfærdeligt og har nærmest aldrig været værre. Men i 2014 var der håb om, at det ville gå en anden vej. De unge buddhister fortæller nemlig en helt anden historie – de hader ikke muslimer, de har ikke konflikter. Vi har lavet musikvideoer der viser sameksistens, viser at folk lever fredeligt side om side. Det er politikerne i området, der puster til ilden,” fortæller Martin Fernando Jakobsen.
Det seneste halvandet års begivenheder, hvor sikkerhedsstyrker i Myanmar beskyldes for at have begået folkedrab mod rohingyaerne, har dog gjort det svært at tale om sameksistens.
”Desværre ikke meget håb for, at situationen bliver bedre,” siger han.
Unge kan bryde mure og fordomme ned
Det er dog ikke kun Rakhine-delstaten, der er præget af uroligheder og fordrivelser. Rundt om i Myanmar er der konflikt mellem et utal af etniske grupper og myndigheder, der kæmper om rettigheder.
Spørger man de unge, er de først og fremmest optaget af fred, fortæller Martin Fernando Jakobsen. Og de vil have medindflydelse i de samfund, de er en del af.
”Ytringsfrihed er en ret varm kartoffel. Det er noget der optager dem meget. Unges rolle i samfundet er meget begrænset. Hele kulturen er meget anciennitetsbaseret, og det betyder, at unge ikke bliver taget alvorligt og ikke kan deltage, bare fordi de er unge. Men de har positivt syn på fremtiden og vil gerne have, at deres land skal være noget andet end det er – at det ikke skal være i konflikt,” fortæller Martin Fernando Jakobsen.
”Vi vil gerne have, at de skal sige og mene noget, så vi prøver at facilitere en dialog, dele håb og drømme med hinanden. Den primære motivation er musik, men når vi har dem i rummet, forsøger vi også at sætte en dialog i gang. Ofte, når vi arbejder med unge rundt om i verden, er der ikke nogen der har spurgt dem, hvad deres håb, ønsker og drømme fra fremtiden er. Unge har en helt anden forståelse for hinandens problemstillinger, så når de er sammen, bryder det nogle mure og fordomme ned. For eksempel finder man ud af, at alt det man har fået at vide om, at unge fra Karen-delstaten er onde, nok ikke passer helt,” fortæller Martin Fernando Jakobsen.
Stort dansk engagement
Voice of the Youth er finansieret af Danida i samarbejde med den danske ambassade i Yangon.
Den netop afdøde ambassadør Peter Lysholt Hansen stod i spidsen for projektet, som med meget få midler har givet stemme til 100.000-vis af unge i Myanmar gennem årene.
Samtidig har den skabt en model for public diplomacy, der trækker et større læs, end investeringen og Danmarks indflydelse i landet egentlig foreskriver, mener Martin Fernando Jakobsen.
”Peter Lysholt Hansen havde mæglerfunktion og spillede stor rolle i konfliktløsning i Rakhine. Det var ham, der sammen med os satte Voice of the Youth-projektet i gang for fire år siden og troede på, at man med kreative midler kunne få de unge i tale og få dem involveret på anden vis”, siger Martin Fernando Jakobsen.
Den nye ambassadør, John Nielsen, fortsætter engagementet i Voice of the Youth, der har sin største donor i den danske ambassade. Sidste år var Norges ambassade også engageret.
”Danmark støtter Voice of the Youth fordi projektet, gennem musik, giver de unge en mulighed for at hæve deres røst og engagere sig i den demokratiske debat i Myanmar. Det er derfor også en støtte til at fastholde ytringsfriheden, som med jævne mellem er under pres i Myanmar,” udtaler den danske ambassadør John Nielsen.
”Den kreative dialog blandt de unge på tværs af etniske og religiøse skel kan forhåbentlig også bidrage til at styrke den sociale sammenhængskraft i Myanmars mange konfliktområder,” lyder det fra ambassadøren.
Læs et mindeord om Peter Lysholt Hansen og Globalnyts omtale af hans død i oktober.
Læs også Globalnyts omtale af Turning Tables opstart i Myanmar samt en tidligere omtale af Turning Tables
Turning Tables har afdelinger i Sverige, Tyskland, Jordan, Kenya og Myanmar (Burma). Læs mere om Turning Tables aktiviteter her