De europæiske oliegiganter Shell og Eni er kommet på anklagebænken i Italien i en historisk stor bestikkelsessag om købet af det såkaldte OPL 245-felt i Nigeria, som regnes for et af de mest lovende oliefelter i Afrika.
Anklageskriftet mod Shell og Eni lyder blandt andet på “international korruption af alvorlig karakter”, herunder bestikkelse af nigerianske embedsmænd og landets forhenværende præsident til en værdi af mindst en halv milliard amerikanske dollars.
Retssagen har kørt siden begyndelsen af 2018 og forventes at vare flere måneder endnu.
Læs også: Italiensk dommer åbner historisk retssag mod Shell og Eni
I mellemtiden har en gruppe konsulenter fra Resources for Development Consultants, på vegne af organisationen Global Witness, set nærmere på opkøbet og indholdet af den indgåede aftale mellem Nigerias regering og de to olieselskaber i 2011.
Og konklusionen er entydig: Nigerias regering har lavet en særdeles dårlig aftale, som vil koste landets statskasse knap seks milliarder dollars i tabt indtjening sammenlignet med en aftale af samme type, som følger de almindelige normer og vilkår for beskatning og profitdeling i olieindustrien.
Europæiske topchefer kendte til korrupt ordning
OPL 245 blev opkøbt for cirka 1,3 milliarder dollars i 2011, hvoraf op mod 1,1 milliarder dollars, ifølge anklagerne, endte i private lommer.
Foruden tiltalen mod de to selskaber, er flere ledende medarbejdere i Eni og Shell under anklage for deres mulige rolle i korruptionssagen, herunder adm. direktør i Eni, Claudio Descalzi, og tidligere direktør i Shell, Malcolm Brinded.
Ifølge de italienske anklagemyndigheder, brugte de to olieselskaber den tidligere nigerianske olieminister, Dan Etete, som mellemmand til at smøre de rigtige hænder.
Dan Etete er også tiltalt i sagen.
I forbindelse med efterforskningen af sagen har hollandsk politi
blandt andet ransaget Shells hovedkontor i Holland, og undersøgelser foretaget af anti-korruptionorganisationerne Global Witness, The Corner House, Re: Common og den nigerianske anti-korruptionaktivist Dotun Oloko, har blandt andet afsløret e-mails, som dokumenterer, at ledende medarbejdere i Shell deltog velvidende i den korrupte købsaftale.
I december 2018 fastslog den italienske dommer i sagen, Giusy Barbara, at ledelsen i de to olieselskaber var “fuld bevidste om det faktum, at en stor del af pengene fra købet skulle bruges til korrupte betalinger af nigerianske embedsmænd og politikere”.
Konsulenter: Skidt aftale for Nigeria
Ifølge konsulenternes analyse af olieaftalen, burde Nigeria forvente en indtjening på 15,5 milliarder dollars på baggrund OPL 245´s værdisættelse og de gældende normer for beskatning og profitdeling i olieindustrien (baseret på en oliepris på 70 dollar per tønde). Men med den indgået aftale, bliver Nigerias fortjeneste i stedet 9,8 milliarder dollars, fordi staten, ifølge forfatterne, har afgivet en usædvanlig stor andel af profitdelingen.
Stiger oliepriserne, vil tabet af potentiel fortjeneste blive endnu større i fremtiden.De knap seks milliarder dollars, som Nigerias statskasse i skrivende stund står til at tabe, er det dobbelte af, hvad landet årligt bruger på sundhed og uddannelse.
Ifølge en rapport af Global Witness fra 2018, er der dokumentation for, at Shells ledelse var klar over, at aftalen de indgik med de nigerianske myndigheder ikke levede op til de gældende normer for en såkaldt “production sharing contract”, selv om de udadtil insisterede på at kalde aftalen for netop det.
OPL 245-handlen mødte også stor kritik fra Nigerias eget embedsværk, som blandt andet kaldte den for “highly prejudicial to the interests of the Federal Government”, men de nigerianske ministre og embedsfolk tæt på oliehandlen ser ud til at have ignoreret disse bekymringer.
Første domme i sagen er faldet
I september 2018 afsagde retten i Milano de første domme i OPL 245-sagen. To mellemmænd, nigerianske Emeka Obi og italienske Gianluca Di Nardo, blev begge dømt til fire års fængsel for korruption i forbindelse med opkøbet af oliefeltet.
Obi og Di Nardo er blevet retsforfulgt seperat fra Eni og Shell, hvis retssag endnu ikke er afsluttet.
Findes de to olieselskaber skyldige i anklagerne, risikerer de nuværende og forhenværende topchefer for henholdsvis Eni og Shell fængselsstraf.
Derudover har de to selskaber udsigt til store bødestraffe og en mulig konfiskering af det lukrative oliefelt.
Den italienske dommer Giusy Barbara udtalte i forbindelse med den første domsafsigelse i september, at sagen er særlig alvorlig set med italienske øjne og “åbenlyst ødelæggende for Italiens omdømme og det italienske samfund,”.
Den italienske stat er hovedaktionær i Eni, som historisk har været et kommercielt flagskib for Italien.
Flere ledende medarbejdere i Eni er også mistænkt for at have modtaget penge i forbindelse med købet af OPL 245.
Eni og Shell ejer stadig licensen på udvinding i OPL 245, men Nigerias regering betragter i dag aftalen som “korrupt” og meddelte i december 2018, at den har sagsøgt Shell og Eni ved en domstol i London med et tilbagebetalingskrav på 1,1 milliarder dollars.
“Vi mener, at Eni og Shell har været involveret i bestikkelse og en ulovlig sammensværgelse for at skade Nigeria, og at selskaberne uærligt har bistået korrupte nigerianske statsansatte,” skrev Nigerias regering i en officiel meddelelse i forbindelse med søgsmålet i december.
Eni og Shell afviser alle anklager og krav relateret til købet af OPL 245.