Nigerias regering og det statslige russiske atomenergiselskab Rosatom har siden 2009 samarbejdet om at klargøre vejen for russisk atomenergi i det vestafrikanske land. De mange års forberedelser kulminerede i 2017 med den første aftale om at opføre et atomkraftværk og forskningcenter.
Den nigerianske regering forventer, at atomkraft kan afhjælpe landets kritiske mangel på strøm.
Ifølge Verdensbanken lever 40 procent af Nigerias knap 200 millioner indbyggere uden adgang til strøm. Og for de 40 procent af befolkningen, som har adgang til landets faste el-net, er forsyningsproblemer mere reglen end undtagelsen: 60 procent af tiden har den gennemsnitlige nigerianer, som er tilsluttet el-nettet, problemer med at få den strøm, de skal bruge.
Nigeria har i dag en samlet produktionskapacitet på cirka 12.500 megawatt, som landet ikke er i stand til at udnytte. De fleste dage genererer landet cirka 4000 megawatt.
Arbejdet på de fire nye atomkraftværker, som til at begynde med skal opereres af Rosatom, påbegynder efter planen i midten af 2020 og kraftværkerne forventes at være i fulde omdrejninger i 2035 med en produktion på 4.800 megawatt.
Den præcise værdi af aftalen er ikke blevet offentliggjort, men den nigerianske tænketank CSEA anslår, at der er tale om en aftale i størrelsesordenen af 20 milliarder amerikanske dollars (132 milliarder kroner, dags dato).
De nærmere detaljer i aftalen og dens finansiering er ikke blevet offentliggjort, men CSEA vurderer, at aftalen kan ligne den aftale, som Rosatom har indgået med Egypten: Her yder Rosatom Egypten et lån på 25 milliarder dollars for et atomenergiprojekt i lignende størrelsesorden (4.500 megawatts).
Lånet, som har en løbetid på 22-28 år, har en årlig rente på tre procent, som træder i kraft mellem 10 og 13 år efter projektets begyndelse.
I sidste ende kan det betyde – også i Nigerias tilfælde – at gælden vokser med op mod 40 procent af lånet, vurderer CSEA i en analyse, hvor tænketanken også udtrykker bekymring om den økonomiske bæredygtighed i projektet.
Rosatom øjner i øjeblikket lignende aftaler med en række andre afrikanske lande, herunder Ghana, Etiopien, Uganda og Zambia.
Foreløbigt huser Sydafrika det eneste kommercielle atomkraftværk i Afrika. Det såkaldte Koeberg-værk producerer cirka 1.860 megawatt og bidrager til fire procent af Sydafrikas samlede energikapacitet.
Sydafrika har flere gange overvejet, men fravalgt, at udbygge sin atomenergikapacitet. Fravalget begrundes hovedsageligt med de store omkostninger forbundet med atomenergi og frygten for de negative konsekvenser for statsfinanserne.
Der er i dag 454 atomkraftværker i brug på verdensplan, mens 54
i skrivende stund er under opførelse.