Paul Kagame, præsidenten i Rwanda, er nu et skridt nærmere på at blive valgt til præsident for tredje gang. Grundloven siger ellers, at en præsident kun kan vælges to gange, men det ændrede parlamentet på tirsdag.
Det var senatorerne i parlamentets andet kammer, der i samlet flok vendte tommelfingrene op – ligesom førstekammeret tidligere har gjort det.
Næste – og sidste – skridt i processen er en folkeafstemning om grundlovsændringen. Der er endnu ikke fastsat en dato for folkeafstemningen.
I forslaget til grundlovændringen står der, at den siddende præsident skal kunne vælges til en tredje syv-års periode og derefter til to fem-års perioder. Næste præsidentvalg er i 2017 og ændringen vil betyde, at Kagame blive siddende i præsidentembedet til 2034.
Overtog posten i 2000
Kagame blev præsident i 2000, da Pasteur Bizimungu trak sig fra posten. Bizimungu, som er fra landet største etniske gruppe hutuerne, blev præsident da den ellers overvejende tutsi-dominerede oprørsgruppe Rwandas Patriotiske Front, RPF, med Paul Kagame i spidsen, tog magten i landet.
Paul Kagame blev vicepræsident og forsvarsminister men mange rwandere mente, at det i virkeligheden var ham, der styrede landet.
De to blev uenige og Bizimungu trak sig fra posten. Et væsentligt stridspunkt var den – efter Bizimungus opfattelse – voksende undertrykkelse af regeringens kritikere.
Efter sin afgang stiftede han partiet Party for Democracy and Renewal (PDR), der dog hurtigt blev forbudt. Herefter blev han og hans allierede anklaget for at anstifte til etnisk had. Kort tid efter blev han sat i husarrest og frataget sine privilegier som forhenværende præsident.
Ved valget i 2003, hvor Kagame havde været præsident i tre år fik han den officielle opbakning fra vælgerne. Hele 95 procent af stemmerne blev det til.
Historien gentog sig ved valget i 2010, hvor han fik 93 procent af stemmerne.
Folkeligt krav
Parlamentets beslutning om at forsøge at ændre grundloven, så præsidenten kan blive siddende mange år endnu, er ikke grebet ud af det blå.
Meget tyder nemlig på, at der er stor opbakning i befolkningen til ændringen. I hvert fald har omkring seks ud af ti rwandere skrevet under på et krav om, at parlamentet skal gennemføre ændringen.
Præsidentens parti sidder helt og holdent på begge parlamentets kamre, så der har ikke været tvivl om, at ændringen vil blive gennemført. Og med hvad der ser ud til en massiv folkelig opbakning til ændringen er der nok heller ikke megen tvivl om, at folkeafstemningen vil resultere i et stort ja til at Kagame kan blive siddende mange år endnu.
Ingen opposition
Der er ingen reel opposition i landet.
Oppositionspartier er tilladte men holdes i kort snor og ytringsfriheden er begrænset.
Op til valgte i 2010 blev der stiftet et nyt parti, Rwandas demokratiske grønne parti. Det fik dog ikke lov til at stille op til valget og partiets blev dræbt under valgkampen – han blev fundet med hovedet hugget af.
I flere andre tilfælde er kritikere af Paul Kagames styre blev fængslet eller dræbt.
I forhold til den økonomiske reformer og udvikling får styret dog meget ros. Mange i og uden for landet mener, at fremskridtene på disse områder trumfer den politiske undertrykkelse.
Om Kagame
Kagame blev født i 1957 i det sydlige Rwanda men familien flygtede til Uganda få år efter. Her voksede han op og kæmpede sammen med oprørslederen Yoweri Museveni, der i 1986 satte sig på magten i landet og har siddet der siden.
Kagame og RPF brugte Uganda som base for angrebene ind i Rwanda.