Kvinderne i det konservative Saudi-Arabien har fået nok. De vil bestemme over deres eget liv.
Mandag i denne uge modtog den saudiske kong Salman 14.000 underskrifter fra saudiske kvinder. Beskeden var klar: de ønsker et opgør med landets kontroversielle værgesystem. Systemet betyder, at kvinderne altid skal have en mandlig værges tilladelse, når de rejser udenlands, gifter sig, indskriver sig på universitetet, får et arbejde eller hvis de skal have lægehjælp.
De tusindvis af underskrifter sker som led i en kampagne, som under Twitter-hashtagget #IAmMyOwnGuardian de seneste par måneder har fået saudiske kvinder til tasterne. Kampagnen er startet af menneskerettighedsadvokat og aktivist Aziza al Yousef på baggrund af en rapport fra Human Rights Watch fra juli i år.
I rapporten hævder organisationen, at værgesystemet udgør den største hindring for lige rettigheder i Saudi-Arabien, blandt andet fordi systemet ofte holder kvinderne uden for arbejdsmarkedet.
”Vi ønsker, at kvinder over 18 eller 20 år bliver behandlet som voksne. At de skal være ansvarlige for deres egne handlinger og kunne træffe deres egne beslutninger,” sagde Aziza al Yousef mandag i et interview til CNN.
Det saudiske kongehus har endnu ikke svaret på kampagnen, men ifølge Jørgen Bæk Simonsen, islamforsker og professor ved Københavns Universitets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, er magthaverne nødt til forholde sig til kvindernes opråb.
”Vi har at gøre med et samfund, hvor halvdelen af befolkningens potentiale ikke kan blive indfriet, fordi de ikke kan bevæge sig frit. Så uanset om Kongehuset vil det eller ej, så er de nødt til at forholde sig til det alene ud fra et socioøkonomisk perspektiv,” siger han til Globalnyt.
Han peger desuden på, at der de seneste 5-10 år har været en udvikling i Saudi-Arabien, hvor kvinder gradvist har fået større politisk indflydelse. De har fået stemmeret ved de lokale råd, flere af landets viceministre er kvinder og siden 2005 har kvinder også været repræsenteret i landets handelskammer. Han tolker udviklingen som et tegn på, at landets magthavere er villige til at reformere systemet. Hvordan og i hvilket omfang, kan han dog ikke sige.
”Jeg kan ikke spå om, hvordan Kongehuset vil reagere på den her kampagne. Men man kunne forestille sig, at de vil starte med at lempe værgesystemet på nogle områder.”
”14.000 kvinder, det er mange. Det kan selv ikke den saudiske konge sidde overhørig,” lyder vurderingen fra Jørgen Bæk Simonsen.