SDU overtager 40 år gammelt forskningssamarbejde med dansk-guineansk forskningsstation

women_waiting_for_consulta
Kvinder venter uden for et vaccinationscenter i Guinea-Bissau.
Foto: Magnus Nortoft/CC BY-SA 4.0
Gerd Kieffer-Døssing

20. februar 2020

I 1978 oprettede antropolog og professor Peter Aaby en forskningsstation i Guinea-Bissau. Siden da har Bandim Health Project, som er navnet på stationen, indsamlet data om den guineanske befolkning og derved forsket i sundhed.

De sidste 25 år har ansvaret for den danske del af projektet ligget hos Statens Serum Institut, men nu overtager SDU den rolle.

”Vi er utrolig glade for vores nye danske partner. Vi har haft et godt samarbejde med Statens Serum Institut i mange år, men der er ingen tvivl om, at et universitet har nogle andre muligheder for at investere og støtte op om aktiviteterne på den lange bane,” siger professor Christine Stabell Benn, der står i spidsen for Bandim Health Project, i en pressemeddelelse.

Fald i børnedødelighed
Bandim Health Projects forskning har blandt andet haft indflydelse på Guinea-Bissaus vaccinationsprogrammer. Projektet opdagede nemlig, at vacciner ikke kun virker på de sygdomme, de er rettet imod, men også har indflydelse på, hvordan de vaccinerede børn reagerer over for andre sygdomme.

Det har blandt andet bidraget til, at landets børnedødelighed er faldet fra 50 til 7 procent i den fyrreårige periode projektet har kørt, lyder det i pressemeddelelsen.

Forskningsstationen har inddirekte også været med til at øge landets egen kapacitet på sundhedsområdet. Mange af de 12 kandidater og syv ph.d.er, som gennem årene er blevet uddannet gennem årene sidder i dag sidder på vigtige poster i landets sundhedssektor.

Ifølge pressemeddelelsen vil SDU undersøge muligheden for at koble flere forskningsområder og uddannelsesaktiviteter op til feltstationen.

Bandim Health Project, der ligger i Guinea-Bissaus hovedstad, Bissau, har omkring 170 lokalansatte. Omkring ti forskere og studerende fra Danmark opholder sig løbende på stedet.

Læs mere om Bandim Health project.