Shell skal betale halv milliard for olieforurening i Nigeria

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Fiskersamfund i Nigeria får kompensation fra Shell, der skal betale et beløb svarende til 522 millioner kroner for to omfattende olieudslip i 2008. Forureningen ødelagde tusindvis af hektar mangrover og fratog fiskere og landmænd deres levebrød.

Arkivfoto: Sosialistisk Ungdom (Creative Commons)

Oliegiganten Shell skal punge ud for det værste olieudslip nogensinde i Nigerias sydlige deltaregion.

Selskabet har indvilget i at betale en kompensation på 83,5 millioner dollars – svarende til 522 millioner danske kroner – til fiskere og landmænd i Bodo-samfundet, skriver flere internationale medier.

Forliget er et resultat af tre års juridisk kamp ved en domstol i London.

Ifølge sagsøgernes advokat, Leigh Day, er det den største kompensation, der nogensinde er givet til et helt samfund som kompensation for skader på miljøet.

”Undervurdering af skader”

Shell betaler 53,1 millioner dollars til i alt 15.600 fiskere og landmænd, der fik frataget deres levebrød på grund af den massive olieforurening, og derudover betaler selskabet 30,4 millioner dollars til Bodo-samfundet.

Advokat Leigh Day oplyser ifølge flere medier, at Shell oprindeligt havde tilbudt 6.000 dollars til hele samfundet.

Shell Nigeria oplyser, at selskabet også vil sørge for at rense området.

En talsmand for miljøorganisationen Environmental Rights Action siger til den nigerianske avis Vanguard, at erstatningen fra Shell er ”en enorm undervurdering af de skader, udslippene har forårsaget”.

Løj om forureningens omfang

Shell har tidligere erkendt, at de to olieudslip i 2008 skyldtes en fejl på selskabets olierørledninger, men har gentagne gange hævdet, at mængden af spildt olie begrænsede sig til omkring 4.000 tønder.

Ved hjælp af uafhængige kilder dokumenterede menneskeretsgruppen Amnesty International i 2012, at det samlede udslip oversteg 100.000 tønder alene for det første udslip.

”Selv om betalingen er en længe ventet sejr for de tusindvis af mennesker, som mistede deres levebrød i Bodo, burde det ikke have taget seks år for at få noget, der ligner en retfærdig kompensation,” siger Audrey Gaughran, der er Amnestys direktør for globale anliggender.