Sri Lanka nægter FN’s efterforskere adgang

Forfatter billede

De FN-eksperter, der skal undersøge om der blev begået krigsforbrydelser under det endelige opgør med De Tamilske Tigre i 2009, får ikke lov at rejse ind i landet, siger præsidenten.

Der vil ikke blive udstedt indrejsevisum til en gruppe FN-efterforskere, der skal granske mulige krigsforbrydelser i Sri Lanka.

Det meddeler landets præsident, Mahinda Rajapakse, ifølge flere internationale medier.

”Vi accepterer ikke undersøgelsen. Vi er imod det,” siger præsidenten og tilføjer, at Sri Lanka ikke vil samarbejde med FN’s Menneskerettighedsråd (UNHRC).

I marts stemte UNHRC for at undersøge anklager om, at Sri Lankas militær dræbte 40.000 civile i krigen mod separatistbevægelsen De Tamilske Tigre, som blev endeligt nedkæmpet i 2009.

Men Sri Lankas præsident fastholder, at sagen skal undersøges af regeringens egen ”sandhedskommission”, skriver netavisen Colombo Page.

Pillay: Vi kan undersøge uden at få adgang

Sri Lanka har tidligere afvist at samarbejde med FN om at undersøge de mulige krigsforbrydelser, men det er første gang, at præsident Rajapakse direkte nægter at give indrejsetilladelse til FN’s efterforskere.

Tidligere på måneden sagde FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder, Navi Pillay, at det ikke er strengt nødvendigt for FN’s eksperter at få adgang til Sri Lanka for at undersøge anklagerne om drab på civile og andre krigsforbrydelser.

”Der er et væld af oplysninger uden for Sri Lanka, som vi kan få adgang til,” sagde hun.

Den væbnede konflikt mellem Sri Lankas regering og De Tamilske Tigre strakte sig over 26 år og har kostet mere end 100.000 mennesker livet.

Alene den offensiv, der blev afslutningen på borgerkrigen, kostede ifølge en opgørelse fra FN 40.000 civile livet.

Beskyldninger om krigsforbrydelser begået af hæren i de afsluttende faser af krigen skæmmer stadig regeringen.

Præsident Mahinda Rajapaksa lovede ellers umiddelbart efter afslutningen af borgerkrigen, at eventuelle krigsforbrydere ville blive retsforfulgt, men det er ikke sket.