LGBT i Kenya
Den kenyanske straffelov, som er et levn fra kolonitiden siger, at man i Kenya i princippet kan få op til 14 års fængsel, hvis man bliver dømt for at have haft sex med en af samme køn.
Den nye forfatning fra 2010 understreger, at man ikke må diskriminere mod minoritetsgrupper eller enkelt personer i Kenya.
Modsætningsforholdet i den kenyanske straffelov og den nye forfatning lægger op til at man kan diskriminere og ekskludere LGBT personer, hvis man ønsker det – afhængig af om man henter sine argumenter i straffeloven eller i forfatningen.
En af Kenyas store tabloidaviser, The Citizen, udkom forleden med en forside og et indhold, der udstiller kendte formodede homoseksuelle/LGBT-personer i Kenya med navns nævnelse.
Det ses som en modreaktion på en højesteretsdom for 14 dages siden, der for første gang nogensinde tillod seksuelle minoriteters organisationer officielt at registrere sig.
Sex & Samfund arbejder med to LGBT-projekter i Kenya, hvor organisationen sammen med lokale partnere arbejder for LGBT-personers rettigheder og sundhed.
”Vores partnere i Kenya udtrykker stor bekymring for udviklingen lige nu, og er naturligvis bange for, om artiklen forleden kan betyde flere overfald og en forværring af homoseksuelles rettigheder og frihed,” siger international programmedarbejder Lisbet Dinsen.
Øget risiko for hate crimes
For 14 dage siden anerkendte Kenyas højesteret, at det tidligere forbud mod at lade LGBT-organisationer registrere sig er i strid med landets forfatning fra 2010.
Som noget nyt trumfer forfatningen de moralske og religiøse argumenter, der tidligere er blevet brugt som baggrund for at diskriminere og ekskludere organisationer, der arbejder for LGBT-personers rettigheder.
Højesteret-beslutningen har dog ført til et massiv modreaktion i form af markant øget risiko for overfald og hate crimes for kenyanske LGBT-personer, mener Sex & Samfund.
En medvirkende årsag til dette, er den måde medierne fremstiller LGBT personer på.
At udstille navngivne LGBT personer skete også i en tabloid avis i Uganda i 2010 og var et af startskuddene til den anti-homo-bølge, som førte til den ugandiske anti-homo-lov og både drab og overfald på homoseksuelle.
I 2010 trykte den ugandiske tabloidavis Rolling Stone en liste med 100 ugandiske ”top gays” og en opfordring til sine læsere, hvor der stod ”Hang Them”. Efterfølgende blev den kendte LGBT-aktivist David Kato, som var med på denne liste, myrdet i sit hjem i Uganda.