Stor markering i København af 40 årsdagen for Allendes fald

Forfatter billede

Onsdag d. 11. september er 40 års dagen for præsident Salvador Allendes fald og voldsomme død efter et højreorienteret militærkup og det markeres med en udsolgt koncert i DRs koncerthus og en hel mindeuge rundt om i København.

Chile-ugen løber fra mandag til fredag (09.09-13.09) og indledes MANDAG kl. 16 til 18 med åbningsreception for særudstillingen “Det må aldrig ske igen” med et udpluk af Chileplakater på Arbejdermuseet i Rømersgade 22 – se også http://www.arbejdermuseet.dk/index.php?option=com_content&view=article&id=799&Itemid=11

Pædagog Julia Vergara Meersohn taler og giver ordet til tidligere minister dr. jur. Ole Espersen (S), som åbner udstillingen. Der bydes på et lille traditionelt chilensk traktement af musik, vin og empanadas.

Frem til 17. november kan man se eller gense et udvalg af de gamle plakater og enkelte genstande fra det danske solidaritetsarbejde indsamlet af museet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv (ABA) mellem 1974 og 1990.

TIRSDAG den 10. september kl. 18 i Casa Latino americana, Høffdingsvej 10 i Valby, vises filmen “Companero Presidente”. Den franske skribent Regis Debrey – interview med Allende. Debat.

ONSDAG den 11. september kl. 16 på Plaza Salvador Allende, Den Røde Plads (Superkilen), Nørrebro i København:

Mindemøde på 40-årsdagen for kuppet. Taler ved Christian Juhl, MF for Enhedslisten og Henrik Lippert fra fagforeningen BJMF – mere om Superkilen på http://superkilen.dk

BEMÆRK: Samme aften kl. 19 er der stor koncert i DR Byen (se neden for).

Dertil kommer, at redaktionen har fået meddelelse om et mindearrangementet på selve årsdagen uden for København.

Det er teaterstykket “Græd ikke mor” om Latinamerikas blodige fortid, som for en kort stund kommer til live i Jyderup på Vestsjælland.

Den bolivianske teatergruppe Teatro Trono opfører stykket om de latinamerikanske militærdiktaturers grusomheder.

Opførelsen er dedikeret de mange chilenere, der mistede livet, måtte flygte eller på anden måde måtte led under militærdiktaturet, der fulgte generalernes kup i Chile den 11. september 1973.

Læs mere om Teatro Tronos turne i Danmark på www.globalkids.dk

Sted: Jyderup Højskole, Sølystvej 2, 4450 Jyderup
Tid: Onsdag den 11. september, kl 19.30

TORSDAG den 12. september kl. 19.00 – 21.30 hos 3F København på Peter Ipsens Alle 27 i Københavns nordvestkvarter:

Debatmøde om læren fra magtgrebet i Chile 1973 – Chile, Honduras, Venezuela og Bolivia – Kup: Hvor sker det næste gang? – mere på
http://modkraft.dk/kalenderopslag/debatm-de-brug-l-ren-fra-chile-1973-i-dag

FREDAG kl. 18 er der arrangement med “Peña: “Sange der ændrede verden” hos Casa Latino americana på Høffdingsvej 10 i Valby.

Se meget mere om Allende på
http://en.wikipedia.org/wiki/Salvador_Allende

Koncert med bl.a. Mikael Wiehe

Helaftens mindekoncerten for Salvador Allende og hans Chile i DRs koncerthus på Amager er for længst udsolgt.

Den holdes under parolen “Drømmen om frihed, fred og demokrati” og finder sted onsdag d. 11. september kl. 19 til 23 i koncerthusets studie 2.

PROGRAMMET

19:00
Indledning – ved Waldo Salomon, Grupo Salvador Allende

Oktoberkoret, FSB-koret og JALO-koret (DK) under ledelse af Jørgen Allan Christiansen
Solister: Karin Norrinder og Lasse Chr. Bach. Akkompagnement: Christos Famarkis på bouzouki, Lars Bo Svendsen på guitar, Svenn Skipper på flygel, Ib Lund Nielsen på bas og Morten Skøtt Knudsen på trommer

Koret opfører Canto General med musik af Mikis Theodorakis og tekst af Pablo Neruda samt sange af Victor Jara – se mere om Jara på http://en.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADctor_Jara

Og hør Cornelis Vreeswijk synge hans sange på
http://en.wikipedia.org/wiki/Cornelis_sjunger_Victor_Jara

Konstantin Wecker (Tyskland) – flygel og sang

Johannes Barnikel på piano mm. Nils Tuxen på guitar. Lydteknik Christoph Bohmeier

Sange fra Wut und Zärtlichket mm.

20:40
Pause
Katia Cardenal (Nicaragua))
Nina Cardenal, guitar

Arne Würgler (DK)
Sine Bach Rüttel på banjo, Nils Tuxen på guitar,Yasser Pino Morejon (Cuba) på bas og Yohan Ramon (Cuba percussion

Mikael Wiehe (Sverige)
Synger til afslutning sangen Victor Jara sammen med Oktoberkoret

22:45
Afslutning
Arne Würgler og Konstantin Wecker: Was keiner Wagt på dansk og tysk
Alle kunstnerne på scenen og afslutning med El Pueblo Unido

(Program med oversatte tyske tekster og Canto General kan købes før koncerten)

KUNSTNERNE

Om Mikael Wiehe

Da de chilenske flygtninge kom til Sverige var Mikael Wiehe en del af solidaritetsbevægelsen og i 1975 skrev han sangen til Victor Jara, som er blevet spillet utallige gange siden.

Mikael Wiehe (65) er også en ord-djævel. “Her en sanger der ikke tavst føjer sig efter vinden”, skriver Johan Lindqvist, Göteborgs Posten i anmeldelsen af det nye boxsæt: “Aldrig bli som ni – sånger och synvinklar” – http://da.wikipedia.org/wiki/Mikael_Wiehe

Konstantin Wecker

– fra München, en integreret del af den tysktalende scene med over 100 optrædender årligt i tv-satirer, ved solidaritets- og protestmøder, med koncerter og foredrag og over 40 år som sangskriver, komponist, forfatter og samfundsrevser.

Hans første koncert i Danmark. Har optrådt med Mercedes Sosa, Joan Baez, Hannes Wader og mange andre.

Konstantin Wecker spiller flygel og synger med stor musikalitet og troværdighed.

Han ledsages af den danske Nils Tuxen på guitar, kendt fra bl.a. Savage Rose, i dag med en omfattende international karriere og et guitarspil i verdensklasse samt Jo Barnikel på piano mm., som leverer et overlegent og overraskende mod- og medspil, altid med et glimt i øjet.

Teksterne vil findes på dansk.

Johannes Barnikel – piano, Nils Tuxen – guitar

Arne Würgler

Arne Würgler blev i 70′erne en af de samlende frontfigurer, ikke mindst i sit guldbryllups-lange samarbejde med Benny Holst.

Kendt som bassist i Burnin Red Ivanhoe, Pan og Blast Furnace og op gennem 70′erne som musikalsk drivkraft i en lang række af periodens helt store begivenheder.

Der er vel nærmest ikke den musikgenre Arne Würgler ikke har prøvet kræfter med. Den nu snart 70-åriges Würglers musikalske rejse strækker sig fra protestsange til rock, fra hverdagsviser til Nashville-blues, fra folk til kabaret og film- og teatermusik og fra jazz til Dansk Melodi Grand Prix.

Sammen med Nils Tuxen er Arne Würgler igang med at indspille en ny CD med et helt nyt udtryk.

Sange herfra vil blive spillet ved koncerten. Medspillere er den unge Signe Bach Rüttel, Danmarks bedste banjospiller og den forrygende unge cubanske bassist Yasser Pino Morejon.

Oktoberkoret

Under ledelse af dirigenten Jørgen Allan Christiansen opføres et uddrag af Mikis Theodorakis suite: Canto Generale med tekst af Pablo Neruda.

Medvirkende er udover Oktoberkoret, FSB-koret ogJALO-koret.

Arrangører er:
Valby og Sydvest mod Krig, BJMF 3F · Grupo Salvador Allende

Støttet af: ​​​​
Veluxfonden, 1. Maj Fonden, Fredsvagten, IF Mellemøstgruppen, Budskab fra Græsrødderne, KPID (Kommunistisk Parti i Danmark), APK (Arbejderpartiet Kommunisterne) og DKP (Danmarks Kommunistiske Parti).

Hovedkilde: www.fredsfestival.dk/chilekoncert