Sudan i politisk krise: Overgangsregeringen opløst som følge af kup

gettyimages-1236118292
Der var demonstrationer i gaderne i Khartoum efter militærkuppet i Sudan den 25. oktober.
Foto: Mahmoud Hjaj/Anadolu Agency via Getty Images
Forfatter billede

25. oktober 2021

Lyt til artiklen oplæst af Pernille Baad Jensen

Den politiske situation i Sudan har længe været anspændt. Siden militærkuppet i 2019, hvor diktatoren Omar al-Bashir blev væltet, har magten ligget hos en overgangsregering bestående af civile ledere og militærstyret. Befolkningen er splittet, og både pro-militær og pro-demokrati demonstranter har i uger protesteret på gaderne. Hundredetusindvis protesterede i torsdags i hovedstaden Khartoum, hvor mere end 37 personer blev såret, skriver det tyrkiske medie Anadolu Agency

Allerede for en måneds tid siden fandt et tilsyneladende kupforsøg i Sudan sted, men forsøget blev hurtigt afvæbnet, hvilket har opildnet til en endnu mere oprørsk stemning, skriver Danwatch. Nu er militæret lykkedes med kupforsøget, og militærleder og præsident Abdel al-Burhan har opløst regeringen, skriver Reuters. Internettet samt telefonservices er lukket ned, og der spilles patriotisk musik gennem nyhedskanalerne på tv. Soldater har den 25. oktober arresteret medlemmer af den civile del af regeringen, og voldsomme kampe udspiller sig på gaderne.

Kuppet i 2019
For at forstå Sudans nuværende politiske landskab må man to år tilbage i tiden, hvor landets daværende præsident, Omar al-Bashir, blev væltet i et folkeligt støttet militærkup. Præsidenten havde da regeret i næsten 30 år. Kuppet var blandt andet en konsekvens af regeringens forsøg på at afværge et økonomisk kollaps. 

Sudan oplevede kraftig inflation og høj arbejdsløshed, og i december 2018 devaluerede regeringen valutaen og indførte en række foranstaltninger for at spare. Det vakte vrede blandt befolkningen og førte til demonstrationer, der varede over tre måneder – først i den østlige del af landet og senere i Khartoum. Demonstranterne fokuserede i første omgang på de stigende priser på benzin og brød, men forlangte senere, at præsidenten gik af.

Det skete, da militæret tog magten og indsatte forsvarsministeren som præsident, hvilket skabte yderligere vrede hos demonstranterne, som havde kæmpet for et civilt styre og inden kupforsøget havde krævet, at militæret stod på deres side. 

De civile ledere og militæret endte med at danne en fælles overgangsregering, og den tidligere forsvarsminister måtte overgive præsidentposten til general al-Burhan, som har siddet i spidsen for landets overgangsregering siden september 2019. Det første valg siden kuppet var sat til slutningen af 2022.

Magtkampe i overgangsregeringen
Selvom militærstyret tilbage i 2019 lovede, at overgangsregeringen ville være en midlertidig løsning, inden magten skulle tilfalde den civile befolkning, var dette stadig ikke tilfældet inden kuppet den 25. oktober.

Derudover var der interne magtkampe i overgangsregeringen. De militære medlemmer af regeringen sad både tungt på Sudans guldminer og havde magten over landets udenrigspolitik, hvilket blev tydeligt, da premierminister og civilist Abdalla Hamdok i september 2020 nægtede at normalisere forholdet til Israel, men blev overtrumfet af militærstyret, som støttede en normaliseringsaftale.

Abdalla Hamdok blev mandag morgen anholdt af soldater og ført i husarrest, hvor militæret ifølge Wall Street Journal brugte timer på at forsøge at afpresse ham til at opløse overgangsregeringen. Lige nu vides det ikke, hvor han befinder sig.

Den politiske splittelse er også tydelig i befolkningen, hvilket den sidste tids mange demonstrationer er tegn på. På den ene side står dem, der er pro-militær og på den anden pro-demokratibevægelsen ledet af Forces for Freedom and Change, som var med til at kaste brænde på bålet under opstanden mod den tidligere præsident op til kuppet i 2019. 

Demonstranter, der støtter militæret, har inden kuppet mandag den 25. oktober blokeret parlamentet med en ”sit-in”-protest, som spredte sig fra præsidentpaladset til alle indfaldsveje. De forlangte, at militæret overtog magten og udskiftede civile medlemmer af regeringen.

Forskellige partier har udråbt generalstrejke og opfordret befolkningen til at protestere for at vise deres utilfredshed med kuppet, skriver Anadolu Agency.

Ifølge Reuters, kræver Den Afrikanske Union Sudans politiske ledere befriet og menneskerettighederne respekteret, og den amerikanske regering henstiller kuplederne til at træde tilbage og tillade den civile del af overgangsregeringen at fortsætte sit arbejde.