López Obrador, som i Mexico blot er kendt under initialerne Amlo, har arvet adskillige alvorlige kriser, som nu bliver hans ansvar som Mexicos præsident.
Først og fremmest den organiserede kriminalitet. Siden Mexicos såkaldte narkokrig begyndte i 2006, er mindst 200.000 mennesker blevet dræbt eller bortført i landet. Og volden er kun blevet værre i de seneste år. Sidste år satte Mexico ny drabsrekord med over 25.000 dræbte – og alene i månederne fra juli til oktober i år er mindst 10.000 dræbt.
Det andet store problem er den karavane af migranter fra Mellemamerika, der flygter fra fattigdom, kriminalitet og manglende fremtidsudsigter i lande som Honduras, el Salvador og Guatemala. De forsøger at komme til USA via Mexico, og netop nu har tusinder af dem slået sig ned i lejre ved grænsen til USA.
Og et tredje problem er, at ”Amlo” allerede inden sin indsættelse har skabt usikkerhed ved at sende store spørgsmål om sikkerhed, retssystem og infrastruktur ud i såkaldte ”folkelig konsultation”, siger senioranalytiker Falko Ernst fra tænketanken International Crisis Group (ICG).
Det var en sådan ”folkelig konsultation”, der består i en folkeafstemning, der førte til, at et lufthavnsbyggeri til 13 milliarder dollars blev stoppet. Byggeriet er omkring en tredjedel færdig, skriver internationale medier.
Nytænkning i kampen mod narkobander
López Obrador har bragt nytænkning ind i debatten om øget sikkerhed og om, hvordan man får knækket den stigende drabskurve i Mexico, som i høj grad er knyttet til den organiserede narkokriminalitet.
I modsætning til sine forgængere har den nye præsident og hans stab været ærlige om problemets alvor. ”Amlo” har også ligeud sagt, at den omfattende korruption inden for statsapparatet og militariseringen af den offentlige sikkerhed kun har gjort problemet værre, skriver Falko Ernst i sin analyse.
Hans vigtigste valgløfter, nemlig at udrydde korruptionen og stoppe den militære indsats mod kriminalitet – udspringer af hans forståelse for sikkerhedsudfordringerne.
Men deres tilgang er tilsyneladende skiftet, efterhånden som tiltagene er blevet konkretiseret, skriver ICG-analytikeren.
En plan for, hvordan sikkerheden i Mexico kan forbedres, blev fremlagt for tre uger siden. I planen foreslår Amlo og hans kommende regering, at man fokuserer mindre på at håndhæve loven omkring især cannabis og i stedet bruger flere kræfter på at støtte bestræbelser på fred og forsoning i de områder, der er værst ramt af volden.
Disse tiltag er lovende og i overensstemmelse med López Obradors valgløfter. Men i planen fremgår det også, at den civile politistyrke er i så dårlig forfatning, at man ikke kan have tiltro til, at styrken på effektiv vis kan bekæmpe kriminalitet.
I stedet vil den nye præsident oprette en Nationalgarde. Det skal være en ny sikkerhedsstyrke, der skal bemandes, ledes og trænes af militæret, der generelt betragtes som værende mindre korrupt end politiet.
Den plan møder imidlertid kritik fra menneskerettighedsgrupper, der mener, at man dermed risikerer at have en militær tilstedeværelse på permanent basis.
Læs hele analysen hos International Crisis Group