Der er en underlig lethed over Hamada Shaqouras skarpt klippede Instagram-videoer.
Kilovis af ris og store skvulp af olie hældes i en kæmpe gryde i små hurtige klip, en kniv fyger gennem farvefyldte grøntsager, og en grydeske på størrelse med en pagaj mosles rundt, mens dampen fra gryden stiger til vejrs. Alt sammen mens Hamada Shaqouras brune øjne kigger alvorsfuldt ud på sine hundredtusindvis af følgere, som kvitterer med likes og opmuntrende kommentarer.
Alvoren skal man ikke tage fejl af. For zoomer man lidt ud fra det lukkede Instagram-univers af hurtige kokkerier, vil man se, at Shaqoura står midt i en flygtningelejr i Gaza, nærmere bestemt i byen Khan Younis.
Her har han sammen med tusindvis af palæstinensere søgt tilflugt, da Israel begyndte sine bombardementer af det nordlige Gaza. Men også Khan Younis er nu under beskydning fra Israel, da landets militær vil sætte en stopper for de raketangreb, som den væbnede gruppe Hamas ifølge Israel sender afsted fra byen.
Se Hamada Shaqouras Instagram-profil her.
Det er snart et år siden, Hamada Shaqoura mistede sit hjem i Gaza by, efter at Israel begyndte sine gengældelsesaktioner for Hamas’ terrorangreb den 7. oktober. Dengang lavede han også videoer, men om andres mad. Han bloggede om Gazas lokale madscene og anmeldte alt fra den lokale falafelpita på gaden til fine restauranter. Bombardementerne sendte ham til byen Rafah, inden han og hans familie igen måtte flygte videre til Khan Younis.
Læs også: Sådan blev vandmelonen et palæstinensisk frihedssymbol
I dag er 90 procent af Gazas befolkning drevet på flugt. Når talen falder på mad i den lille udpinte landstribe på størrelse med Langeland, er det oftest i forbindelse med sult og nød. Det er ikke svært at forestille sig, at livet som madblogger nu blot er en fjern drøm.
Cheeseburger og gazansk taco
Men det er det så alligevel ikke for Hamada Shaqoura, som mildest talt har taget skeen i den anden hånd. Hans videoer har skiftet karakter, ligesom hans liv i det hele taget har det.
Idéen til selv at begynde at lave anmeldelsesværdig mad til sine skæbnefæller, kom til ham fem måneder efter, at hans liv, som han kendte det, forsvandt, og han befandt sig i en identitetskrise.
“At bide gennem det kandiserede æble var altid sådan en glæde. I dag genskaber jeg det øjeblik med børnene.”
“Det var hårdt for mig. Jeg gik fra at være en, folk genkendte på gaden fra mine videoer med restaurantanmeldelser til at være arbejdsløs. Så jeg besluttede at starte et simpelt initiativ: at lave lækre måltider, både vestlige og østlige opskrifter, servere dem til børn og se deres reaktioner, og så måtte de give mig deres anmeldelser,” fortæller Hamada Shaqoura til Globalnyt over WhatsApp.
På den måde har han serveret cheeseburgere, karryretter, et gazansk bud på tacos og meget andet til de lokale børn i først Rafah og siden Khan Younis. For ifølge 32-årige Hamada Shaqoura er mad, der adskiller sig fra dagligdagen, afgørende for at holde modet oppe.
Under en video, hvor han laver kandiserede æbler i kassevis, skriver han i opslaget, hvor glad det altid gjorde ham som barn at købe de søde æbler i en bod nær hans skole.
“At bide gennem det kandiserede æble var altid sådan en glæde. I dag genskaber jeg det øjeblik med børnene.”
Han håber, at den glæde også kommer ud på den anden side af skærmen.
“Mange blev overraskede over at se mig lave mad, for de kendte mig bare som madblogger og madentusiast. Da de prøvede den mad, jeg laver i mit forsøg på at skabe noget, der mangler i Gaza, blev de virkelig glade,” siger han og tilføjer:
“Men for at være ærlig er det det mindste, jeg kan gøre.”
90 procent nødhjælp
Ifølge Verdensfødevareprogrammet, WFP, er 95 procent af Gazas befolkning i akut fødevareusikkerhed, mens der er decideret hungersnød i dele af det nordlige Gaza. Også Hamada Shaqouras madlavning er afhængig af nødhjælpsorganisationerne og deres evne til at komme ind i Gaza med forsyninger.
Han fortæller, at 90 procent af ingredienserne, han bruger, kommer fra nødhjælpskasser. Resten supplerer han med, hvad han kan finde på de markeder, der trods alt stadig er i byen.
“Jeg forsøger at lave mad i store mængder for at kunne brødføde en stor gruppe mennesker og skabe et system til at dække mere end en flygtningelejr”
Men det er ikke kun de begrænsede fødevarer, Hamada Shaqoura kæmper med for at stable sine store måltider på benene. Hans køkken ligger i en af de mere usikre ender af byen, så det er ikke altid, han kan få transport derind. Dertil kommer, at benzinpriserne er steget markant.
Nogle gange tænker jeg på, at folk ser mig lave måltider med kylling og kød, og at de måske tror, at der ikke er nogen hungersnød eller endda et fødevareproblem i Gaza
“En liter benzin koster nu 35 dollars, så det er svært at finde en bil, der kan samle dig op. De fleste gange kører jeg i en pickup-truck, hvor jeg er nødt til at stå op det meste af vejen. En anden forhindring er manglende vand i det område, jeg bor i. Læg dertil manglen på ingredienser og materialer. Det er en kamp fra tidlig morgen, til dagen er omme.”
Hård kamp fra morgen til aften
I Instagrams glitrede univers er der sjældent plads til vandmangel og sanitetsproblemer. Således heller ikke i Hamada Shaqouras lille hjørne af det sociale medie, hvor efterhånden en halv million mennesker følger med.
Er du i tvivl om at lave disse videoer, da det kan give nogle af dine følgere den idé, at situationen ikke er så slem i Gaza, da videoerne ikke viser mangel på mad og basale fornødenheder?
“Ja, nogle gange tænker jeg på, at folk ser mig lave måltider med kylling og kød, og at de måske tror, at der ikke er nogen hungersnød eller endda et fødevareproblem i Gaza.”
“Men når jeg leverer kød eller kylling, kan du ikke forestille dig, hvor svært og dyrt det er. Jeg bestiller to uger i forvejen for at kunne sikre kødet. Jeg ventede så længe på at få kyllingebryst og kyllingevinger … efter næsten tre måneder uden protein overhovedet. Da det blev tilgængeligt, var det i meget små mængder. Selv da er der meget få mennesker, der har råd til at købe det. Der er ikke noget sted at opbevare store mængder, så de kommer kun i begrænsede mængder.”
“Jeg forsøger altid at notere i mine videoer, at jeg kæmper hårdt for at levere ingredienserne, kødet og kyllingen. Men takket være Gud, når det er tilgængeligt, prøver jeg mit bedste for at inkludere kød og kylling i den mad, jeg laver. Især fordi det er rigtig dyrt, og det er svært for den almindelige person at købe det.”
Der er heldigvis også lyse tider for 32-årige Hamada Shaqoura. For bare to måneder siden blev han far til en dreng, Nizar, som han og hans kæreste nu deler telt med.