Det er lykkedes det vestafrikanske land Togo at udrydde fire alvorlige sygdomme de seneste 11 år. Det er første gang, at et land har streget hele fire fra listen over såkaldte ’forsømte tropiske sygdomme’. Bedriften er ikke blot en gave til befolkningen i Togo, men også til generationerne fremover, lyder det fra WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.
De fire sygdomme ringer nok ikke klokker hos mange, med mindre man har beskæftiget sig med sundhed i verdens tropiske egne. Det drejer sig om dracunculiasis, filariasis, afrikansk trypanosomiasis og trakoma.
Fold ud og læs mere om de fire sygdomme
Dracunculiasis er en infektion, som overføres med forurenet drikkevand. Sygdommen kaldes også Guinea-orm og skyldes rundormen Dracunculus medinensis. Den forekommer endnu i enkelte lande i tropisk Afrika, men er stort set udryddet. Den voksne orm lever lige under hudens overflade hos mennesket, hvor den udskiller mikroskopiske larver gennem et sår i huden. Der findes ingen effektiv medicin mod denne parasit, men den kan fjernes mekanisk ved langsom udtrækning over nogle uger.
Ifølge WHO er sygdommen på randen af udryddelse, og der var blot 27 tilfælde i 2020.
Filariasis er en parasitsygdom, som skyldes mikroskopiske trådlignende rundorme. Den overføres mellem mennesker af myggestik. De voksne orme lever i menneskets lymfesystem, og larverne findes i blodet. Ved kronisk sygdom kan der opstå alvorlige skader på lymfesystemet, som medfører svære hævelser i underlivet, ben og fødder – såkaldt elefantiasis.
51 millioner mennesker var i 2018 smittet med sygdommen. Det er ifølge WHO et fald på 74 procent siden starten af WHO’s globale program for eliminering af lymfatisk filariasis i 2000.
Afrikansk sovesyge (trypanosomiasis) er en parasitsygdom, som bliver overført med et bid af en tsetse-flue. Der er to former af afrikansk sovesyge; en akut form, som forekommer i Østafrika og en mere kronisk form, som forekommer i Vest- og Centralafrika. Begge former er alvorlige og kan føre til døden, hvis de ikke behandles. I 2009 var der for første gang i 50 år under 10.000 smittetilfælde ifølge WHO. I 2020 var det faldet til 663.
Trakoma er en infektion i øjets slimhinde. På verdensplan er det den hyppigste årsag til blindhed som følge af infektion, og er mest udbredt i troperne, hvor folk bor tæt sammen og under dårlige hygiejniske forhold. Infektionen fører til, at øjenlågets inderside skrumper. Derved drejes øjenlågsranden indad, og øjenvipperne kommer til at feje henover hornhinden, når øjet blinker. Det medfører, at der skrabes hul i hornhindens overflade. Det danner ar, som forringer synet.
Selve sygdommen skyldes en bakterie (Chlamydia trachomatis), som blandt andet overføres gennem direkte kontakt, men det antages, at trakoma også kan spredes af fluer. Ifølge WHO lever omkring 1,9 millioner mennesker med blindhed eller synsnedsættelse på grund af sygdommen.
Kilde: sundhed.dk og WHO
”Det er bestemt en god nyhed, at der er et land, som har besluttet sig til at gøre en indsats, og som er lykkedes med at gøre noget ved det,” siger Christian Morberg Wejse, som er professor i global sundhed på Aarhus Universitet.
Den ene af de fire sygdomme, trakoma, er en hyppig årsag til blindhed i en del udviklingslande, fortæller han. Men de tre andre sygdomme er ikke længere så udbredte og udgør derfor ikke kæmpestore sundhedsproblemer, når man ser på antallet af tilfælde, påpeger professoren og fortsætter:
”Men den individuelle lidelse for de, der bliver ramt, er jo betydelig. Se bare på billeder af elefantiasis: Det er virkelig ikke noget, man drømmer om at komme til at lide af.”
At sygdommene er blevet udryddet i Togo, er ikke bare godt nyt for den enkelte borger, som nu ikke længere behøver at frygte netop den sygdom. Det er også godt nyt for landets sundhedsvæsen, som har ikke bare én – men fire – bekymringer mindre, forklarer han.
Listen over ’forsømte tropiske sygdomme’ indeholder 20 sygdomme. Den skal ses i forhold til ’de tre store’ infektionssygdomme, hiv/aids, tuberkulose og malaria, som får meget mere opmærksomhed og flere midler til forskning.
Meget få midler til forskning
De fire sygdomme er meget forskellige, men de ligger alle under radaren i den rige del af verden, fordi de typisk rammer folk i fattige lande, fortæller Christian Morberg Wejse.
”I vores del af verden er vi meget mere optaget af at gøre noget ved sygdomme, som rammer folk i vores egne lande. Forskningsindsatsen i forhold til for eksempel hiv og nu også Covid-19 er jo helt enorm. Men der laves utrolig lidt forskning inden for mange af sygdommene på listen.”
Listen i sig selv kan bruges til at skabe opmærksomhed om dem, siger han.
”Hvis man eksempelvis taler om dracunculiasis, er der ingen, der ved, hvad man taler om. Men ved at samle sygdommene på den her måde, bliver det nemmere at skabe fokus på dem.”
For eksempel har EU allokeret forskningsmidler specielt til sygdommene på listen, fortæller han. På den måde kan det blive mere attraktivt for forskere at kaste sig over sygdommene, selvom der ellers ikke er de store økonomiske og karrieremæssige incitamenter til at gøre det.
Positive ringe i vandet
De fire sygdomme, som Togo er lykkedes med at udrydde, har også det tilfælles, at de trives i samfund med ekstrem fattigdom. Derfor rammer de primært mennesker, der i forvejen lever under meget hårde forhold.
Adgang til rent vand, sanitære forhold og hygiejne er blandt de tiltag, som har haft størst betydning i kampen mod de fire sygdomme, forklarer Christian Morberg Wejse. Derfor mener han, at deres udryddelse kan pege på, at drikkevandet rent faktisk er blevet renere i Togo. Og det kan få endnu større betydning for sundheden i landet.
”Selvom det i sig selv måske ikke redder tusindvis af menneskeliv, at disse fire sygdomme nu er blevet udryddet i Togo, kan den afledte effekt af indsatsen være ganske betydelig. For hvis det blandt andet betyder, at mange har fået bedre adgang til rent drikkevand og bedre sanitære forhold, så kan det også nedsætte dødeligheden af diarrésygdomme.”