Dansk forsøg i Togo med nye soldrevne vandpumper

water-3936378_1280
Thomas Jazrawi

PlanBørnefonden og Poul Due Jensens Fond er i gang med at teste ny teknologi i to landsbyer i Togo i Vestafrika. Her skal Grundfos-pumper drevet af solenergi erstatte de gamle, hånddrevne modeller og automatisk pumpe vand op og sende det direkte fra brøndene og ind i landsbyerne.

Det skriver PlanBørnefonden i en nyhed på sin hjemmeside. 

Sundhed og sikkerhed

De millioner af mennesker, der bor i små landsbyer, hvor der ikke kan etableres store vandforsyningsanlæg, mærker dagligt konsekvenserne, fortæller Helene Egebjerg, der står for PlanBørnefondens bidrag til projektet.

”Hvis der ikke er adgang til rent drikkevand, må indbyggerne i landsbyerne hente det i fx floderne, hvor vandet er beskidt. Det medfører sygdomme som diarré, der på sigt kan være livstruende.”

Selv hvis der er en brønd med håndpumpe, ligger de ofte langt fra landsbyerne, hvilket skaber problemer for de kvinder og børn, der henter vandet.

”Hvis de skal hente vand om aftenen, må de ofte gå store afstande i mørke, hvor de er meget udsatte for overfald. Det kan også gå ud over børnenes skolegang, hvis de skal bruge lang tid på at hente vand,” forklarer Helene Egebjerg.

Med vandstationer som disse i landsbyerne behøver befolkningen ikke gå langt efter vand.

En bæredygtig løsning

Den nye løsning er designet af Grundfos, hvor teknisk produktchef Jesper Blankenfeldt fortæller, at systemet er bygget, så det tager hensyn til, at der også skal kunne leveres vand, når solen ikke skinner – uden at skulle opbevare vandet i tanke, hvor bakterier og andre mikroorganismer let kan forringe vandkvaliteten i den tropiske varme.

”Løsningen bygger på SQ Flex-pumpeserien, som har været på markedet i en del år. Det smarte er, at den kan fungere på forskellige energikilder. Alt fra vindenergi over en stikkontakt til solceller og batterier. Og netop solceller er en god løsning, når de skal fungere i Afrika. Men for at sikre, pumpen også virker, når solen ikke skinner, er der et backupsystem, hvor pumpen kan køre på miljøvenlige saltvandsbatterier. Batterierne lader op, når solen skinner, og driver så pumpen, når det er mørkt eller overskyet.”

Den valgte batteriløsning er ikke skadelig for hverken miljøet eller lokalbefolkningen.

”Mange steder i Afrika har det været almindeligt at bruge bly- og syrebatterier. Når de er slidt op og skal hugges op, skader det både miljøet og dem, der arbejder med batterierne. Du finder ikke noget mere miljøvenligt end saltvandsbatterierne. Ifølge vores beregninger bør de holde i godt 10 år selv i ekstrem varme,” forklarer Jesper Blankenfeldt.