Tunesiens fagbevægelse kandiderer til Nobels fredspris

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Af Lene Frøslev, Ulandssekretariatet

De fire største universiteter i Tunesien har indstillet det tunesiske fagforbund UGTT til fredsprisen for den ledende rolle, fagbevægelsen har spillet i overgangen fra diktatur til demokrati. Forbundet arbejder sammen med den danske fagbevægelse.

I Tunesien var der i år ekstra god grund til at fejre arbejdernes internationale kampdag 1. maj. For blot få dage forinden meddelte den norske Nobelkomite, at man har accepteret Ulandssekretariatets samarbejdspartner UGTT – Union Générale Tunisienne du Travail – som kandidat til at modtage Nobels fredspris 2014.

Det er ledelserne på de fire største universiteter i Tunesien, der har nomineret den faglige organisation til verdens fornemmeste fredspris. Det skete umiddelbart efter vedtagelsen af den nye, demokratiske forfatning i januar. Universiteterne mener, at UGTT bør tildeles fredsprisen på grund af fagbevægelsens ledende rolle i i vedtagelsen af forfatningen og i Tunesiens overgang fra diktatur til demokrati.

”UGTT har spillet en stor rolle i at organisere og fastholde folkets modstand mod diktaturet og fortsætter nu til dags med at spille en nøglerolle i den demokratiske overgangsproces, der begyndte i landet efter januar 2011,” hedder det blandt andet i indstillingen.

Kamp mod kolonimagt og diktatur

Den tunesiske fagbevægelse blev grundlagt i 1946, og den spillede en afgørende rolle i kampen mod fransk kolonialisme og for den nationale selvstændighed, der kom i 1956. Og derefter fortsatte UGTT som en nøglespiller i processen frem til at ”forme den første regering og udarbejde et økonomisk og socialt program”, som professorerne skriver til Nobelkomiteen.

Men det er ikke mindst den ledende og fredsskabende rolle, UGTT har haft i det, der betegnes som 14. januar-revolutionen i 2011 mod det daværende Ben Ali regime. Fagbevægelsen mobiliserede til demonstrationer og stod bag de afgørende strejker, der endte med at tvinge diktatoren på flugt, og som blev begyndelsen til den række af revolutioner i regionen, der går under fællesbetegnelsen ’Det Arabiske Forår’.

”Fagforeningen spillede efter revolutionen i januar 2011 en central rolle i at forene de forskellige politiske spillere og skabe konsensus for en fredelig, demokratisk overgang,” hedder det i indstillingen.

Det understreges, at UGTT har været spydspids for at formulere mål og visioner for Tunesiens fremtid. Og det er den faglige organisation, der er garanten for at sikre en fredelig overgang til demokrati samt social og økonomisk stabilitet.

National dialog førte til køreplan

Læs resten af artiklen på Ulandssekretariatets hjemmeside: http://www.ulandssekretariatet.dk/content/tunesiens-fagbevaegelse-kandiderer-til-nobels-fredspris

Artiklen er stillet til rådighed for U-landsnyt.dk af Ulandssekretariatet, som er fagbevægelsens organisation for u-landsbistand.