SFs udviklingsordfører siden december 2013 fik så beskedent et personligt stemmetal i Sjællands storkreds, hvor hun var opstillet, at hun ikke kom i Folketinget.
Den 45-årige cand.scient.pol. og tidligere formand for Mellemfolkeligt Samvirke (2007-2013) måtte se sig overhalet af kun 23-årige Jacob Mark, som opnåede 2.948 personlige stemmer. TRINE PERTOU MACH måtte derimod nøjes med 942, altså godt 2.000 stemmer til forskel.
Det betød at Jacob Mark, der har en solid base i Køge byråd, overtog mandatet. Han sidder tillige i SFs landsledelse.
Til gengæld blev SFs tidl. udviklingsordfører, LISBETH BECH POULSEN, genvalgt i Nordjylland med 1.652 personlige stemmer. Også partiformand PIA OLSEN DYHR kom ind for det stærkt reducerede parti. Hun har en fortid som engageret i det danske u-landsmiljø.
Derimod gik det skidt for partiets store gamle miljøkæmpe, STEEN GADE, der ikke kom ind I Vestjylland. Han fik 2.111 personlige stemmer.
Nu 70-årige Gade har eller siddet i tinget siden 1981, kun afbrudt af en periode (1999-2005), da han trak sig i protest mod partiets EU-kritiske linje.
Mette Bocks triumf
I den anden ende af spektret blev torsdagens valg en personlig triumf for Liberal Alliances u-landsordfører, METTE BOCK.Hun hentede 11.588 personlige stemmer i Sydjyllands storkreds – kun overgået af sin bror, partiformand Anders Samuelsen, som næsten fordoblede sit stemmetal til 20.565.
Det samme gjorde Mette Bock, der har markeret sig som en u-landsordfører med engagement og indsigt. Den 57-årige cand.scient.pol. og mag.art. i filosofi med det stærke kristne grundsyn har da også en bred baggrund såvel erhvervsmæssigt som politisk.
Hun har været direktør for Muskelsvindfonden, chefredaktør på JydskeVestkysten og programdirektør i Danmarks Radio. I 2006 blev hun udnævnt til årets erhvervskvinde. I dag er hun formand for Grænseforeningen og Grundtvig Centret.
Politisk har hun været folketingskandidat både for SF og de radikale, før hun via Ny Alliance havnede hos Liberal Alliance.
Godt valg til Jakob Ellemann
I den borgerlige lejr var der desuden flotte genvalg til de to formentlige Venstre-kandidater til handels- og udviklingministerposten efter socialdemokraten Mogens Jensen, nemlig JAKOB ELLEMANN-JENSEN og KARSTEN LAURITZEN.
Jakob Ellemann kom ind fra Østjyllands storkreds med 8.678 personlige stemmer og oppe i Nordjylland gjorde Karsten Lauritzen det næsten lige så godt med 8.114 stemmer.
Og han havde endda skarp konkurrence fra stemmeslugeren, tidl. forsvarsminister Søren gade (2004-2010), som stillede op i storkredsen.
Tidl. udviklingsminister SØREN PIND (2010-2011) fik et tåleligt valg i København med 7.671 personlige stemmer. Han er tippet som udenrigsminister, hvis det ender med en ren Venstre-regering.
I sin tid som udviklingsminister kaldte han sig “frihedsminister” og vil forventeligt opleve en genindsættelse af sine (og Venstres) værdier i ministerembedet.
Hans personlige valgplakat viste et billede, hvor han stiger ud af et lille fly i Afrika og svinger med en stor tropehat.
Nyt spændende navn hos Venstre
Venstre får et spændende nyt folketingsmedlem i relation til u-landene i den 39-årige soldat og diplomat MARCUS KNUTH, der kom ind med 7.351 personlige stemmer i Sjællands storkreds.Knuth er uddannet økonom og har gjort karriere i udenrigstjenesten. I 2008-2009 var han udstationeret i Helmand-provinsen i Afghanistan og har siden arbejdet i udenrigsministeriet, senest i 2009-2015 som seniorrådgiver for Danmarks indsats i Syrien i medfør af støtten til den moderate pro-demokratiske opposition.
Marcus Knuth udgav i 2014 en erindringsbog fra Afghanistan, “Soldat og diplomat”, hvor man kunne følge hans oplevelser gennem tre år i det plagede land, lige fra hans tid som soldat i kamp i Helmand-provinsen og videre til livet som dansk diplomat i Kabul, hvor han var chef for EU Politimissionens ambassade-samarbejde.
Knuth, der stammer fra Lolland, har været rådgiver for Jakob Ellemann-Jensen i dennes egenskab af sit partis EU-ordfører og er i dag kaptajn af reserven ved Gardehusarregimentet.
Han har rejst i og skrevet politiske debatindlæg fra bl.a. Pakistan, Iran, Mellemøsten, Nordkorea og Ukraine.
Både Rasmus Helveg og Loklindt røg ud
Hos de radikale blev det en ordentlig nedtur både for partiet og fremtrædende politikere.
Tidl. udviklingsminister og senere klima- og energiminister RASMUS HELVEG PETERSEN tabte sit mandat i Sjællands storkreds til Zenia Stampe. Hun fik 4.564 personlige stemmer, mens han måtte nøjes med 2.151 og gled ud.
Også partiets (meget aktive) udviklingsordfører, LONE LOKLINDT, må forlade Folketinget. Hun opnåede 1.134 personlige stemmer i Københavns storkreds.
Til gengæld fik udenrigsminister MARTIN LIDEGAARD et godt valg.
Den 48-årige politiker stillede op til Folketinget igen efter at være valgt ind sidst fra 2001 til 2007. Han tog det eneste radikale mandat i Nordsjællands storkreds, hvor Margrethe Vestager var den store stemmemagnét sidst (og Christian Friis-Bach kom ind med det yderste af neglene).
Lidegaard opnåede 7.671 personlige stemmer. I det reducerede parti ydede tidl. minister for SF, partiafhopperen Ida Auken, stor vælgertiltrækning og blev topscorer med hele 10.431 personlige stemmer i København.
Dårligt valg for Gjerskov
Hos Socialdemokraterne oplevede u-landsordfører (og meget andet) METTE GJERSKOV et dårligt personligt valg. Den tidl. minister fik 3.926 stemmer i Sjællands storkreds. Kun tre af de indvalgte 47 socialdemokrater kom ind med et lavere personligt stemmetal.Alligevel slog hun ham med 170 stemmer, idet hendes andel af listestemmerne blev afgørende.
Med listestemmerne optalt på de to kandidaters hjemmebane var Mette Gjerskov fortsat bagefter. Det var først, da de tos listestemmer fra de 11 andre valgkredse i Sjællands Storkreds kom ind, at Gjerskov red forbi i æseltempo og sikrede sig fire år mere i folketinget.
Hun har været folketingsmedlem siden 2005.
Derimod klarede handels- og udviklingsminister MOGENS JENSEN sig fint i Vestjyllands storkreds og høstede 7.921 personlige stemmer.
Han formåede i sine knapt halvandet år som ansvarlig minister for u-landsmidlerne at skabe sig en betydeligt klarere profil i offentligheden end den radikale Christian Friis-Bach, der sad på posten i godt to år (2011-2013) – dog “kun” som udviklingsminister.
Både Gjerskov og Jensen har slået til lyd for nye veje i u-landsoplysningen for at skaffe større folkelig opbakning til udviklingssamarbejdet.
Det har bl.a. fundet konkret udtryk i et nyt program “Volontør i Verden”, som fra efteråret vil sende danskere til u-landene, så de kan fortælle derom, når de vender hjem. Efter regeringsskiftet er dette programs skæbne dog uafklaret.
Ukendte Hans Kristian Skibby
Det fremstormende Dansk Folkepartis udviklingsordfører, HANS KRISTIAN SKIBBY, kom ind med 4.992 personlige stemmer i Østjylland.Den 46-årige maskinmestersøn, der bor i Tørring ca. 20 km vest for Horsens, har siddet i tinget siden 2005 og er både erhvervs- og udviklingsordfører.
Han har skarpe meninger om dansk udviklingsbistand og skosede på sin hjemmeside især Enhedslisten for at bruge 700 tilbagebetalte millioner kroner til Danmark fra EU på at nedbringe overførsler fra den “rigtige” u-landsbistand til flygtningeudgifter.
Han mener pengene skulle være brugt til at forbedre danske dagpengemodtageres stilling.
Hvis – og det er et stort hvis – hans parti kommer i regering, er han et bud på posten som handels- og udviklingsminister.
Konservativt mandefald
De to bannereførere i Det konservative Folkeparti for udviklingsbistanden, tidl. udenrigsminister PER STIG MØLLER, og fhv. partiformand LARS BARFOED, er begge væk.
72-årige Per Stig genopstillede ikke efter et langt politisk liv på Borgen og Barfoed blev ikke genvalgt – en af de større overraskelser ved valget.
De har begge vendt sig imod Venstres erklærede ønske om at spare 2,6 milliarder kr. på bistanden her og nu og generelt banke u-landsmidlerne ned på 0,7 procent af vor bruttonationalindkomst (BNI).
Det vil på sigt tappe midlerne for yderligere mange milliarder.
Læs også: Venstres sparehug kan falde over alt
Til gengæld gør en internationalt orienteret politiker, NASER KHADER, come back. Han kom ind for de konservative fra Østjyllands storkreds, hvor han opnåede 4.041 personlige stemmer.
52-årige Khader har dermed repræsenteret tre partier. Første gang, han blev blev valgt til Folketinget i 2001, var det som radikal. Siden stiftede han Ny Alliance, der gik til i kævl og splid, men siden marts 2009 har han været konservativ.
Nu vender Naser Khader tilbage til dansk politik efter et ophold i USA, hvor han sad i tænketanken Hudson Institute.
Han har især slået til lyd for en langt mere udtalt politisk såvel som anden støtte til det arabiske forår og dets demokratibestræbelser og mener, at Danmark – ligesom det øvrige Vesten – har gjort alt for lidt og alt for halvhjertet for at bidrage til et nyt og bedre Mellemøsten.
Søndergaard og Sandbæk er tilbage
Hos Enhedslisten er der en bemærkelsesværdig tilbagekomst i rækkerne.SØREN SØNDERGAARD, der har været dybt optaget af Danmarks internationale engagement, får come back i Enhedslistens folketingsgruppe, idet han med 3.038 personlige stemmer kom ind på partiets ene mandat i Københavns Omegns storkreds.
59-årige Søndergaard var også i tinget for Enhedslisten fra 1994 til 2005, da han faldt for partiets rotationsprincip. I sin folketingsorlov har han siddet i Gladsaxe byråd 2006-2007, hvorpå han afløste Ole Krarup som Europa-parlamentariker fra Folkebevægelsen mod EU fra 2007 til 2014.
Partiets markante u-landsordfører, CHRISTIAN JUHL, blev genvalgt i Sjællands storkreds med 1.648 stemmer. En anden internationalt orienteret politiker, FRANK AAEN, genopstillede ikke.
Hos Alternativet er cand.theol. ULLA SANDBÆK blandt de ni indvalgte. Hun er partidannelsens asyl- og udenrigsordfører og kom ind med 1.233 personlige stemmer i Københavns Omegns storkreds.
72-årige Sandbæk stillede op til valget til Europa-parlamentet for dav. Folkebevægelsen mod EF i 1988-89 samt for Juni-bevægelsen i 1994 og 1999. Hun har været medlem af Europa-parlamentet i 15 år indtil 2004.
Alt i alt en bemærkelsesværdig genkomst til dansk politik efter 11 år for den kendte pastor.