Udenrigspolitisk nævn aflyser rejse til Saudi-Arabien

26087328517_3ca468b832_k
Den dræbte saudi-arabiske journalist Jamal Khashoggi ved et arrangement i Washington i marts 2018.
Foto: April Brady/Project on Middle East Democracy (CC BY 2.0)
Laurits Holdt

Folketingets udenrigspolitiske nævn skulle næste uge på rejse til Saudi-Arabien, hvor politikerne i udvalget bl.a. skulle have mødtes med kronprins Mohammed Bin Salman. Det skriver Berlingske mandag.

Aflysningen skyldes sagen om den dræbte journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi. Han blev 2. oktober dræbt på det saudiske konsulat i Istanbul.

Khashoggi gik ind på konsulatet i den tyrkiske millionby for at få ordnet nogle papirer i forbindelse med sin skilsmisse, så han kunne gifte sig med sin tyrkiske kæreste.

Kæresten ventede udenfor konsulatet i timevis men Khashoggi kom aldrig ud igen.

De tyrkiske myndigheder har angiveligt lydoptagelser fra konsulatet og muligvis også videooptagelser. I dagene efter Khashoggis forsvinding lod de tyrkiske myndigheder oplysninger om deres optagelser sive. Det fik i første omgang den saudiske regering til at forklare, at han var død efter et slagsmål.  Det blev dog senere rettet til, at han var blevet dræbt – men at det var sket uden kronprinsens vidende.

Sagen har medført hård kritik af Saudi-Arabien fra mange lande, der traditionelt regner det olie- og pengerige kongedømme blandt sine allierede. Herunder Danmark.

Den tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen, som er SF’s repræsentant i nævnet, siger til Berlingske, at aflysningen handler om, at nævnet og Folketinget ikke vil risikere at blive brugt i propaganda fra saudisk side.

Udenrigspolitiske nævn har 17 medlemmer fra alle Folketingets partier. Det beskæftiger sig med emner, der har relevans for Danmarks udenrigspolitik og sikkerhedspolitik. Nævnet har til opgave at rådgive regeringen på disse områder.

Søren Espersen fra Dansk Folkeparti er formand for nævnet.