Ung kenyaner stikker af under udvekslingsbesøg i Danmark: “Der er sket det, der ikke må ske”

Da et hold kenyanske unge  skulle flyve hjem fra deres udvekslingsbesøg i København, manglede der én.


Foto: Globalnyt/Inge Maria Maier
Søren Steensig

3. februar 2025

Emmanuel Nyongesa og Niels Larsen havde begge set frem til uge fire. Her skulle Nyongesa, der er direktør på en erhvervsskole for udsatte unge i Kenya, nemlig have et hold elever med til København.

Besøget var del af et udvekslingsprojekt mellem Comboni Polytechnic og de danske erhvervsskoler NEXT i København og Rybners i Esbjerg, som Niels Larsen har koordineret ad to omgange nu.

Første gang, i 2023, blev projektet ikke til noget, fordi de kenyanske elever fik afslag på visum. Men i år lykkedes det.

De otte kenyanske unge, direktøren og to lærere fik alle visum uden problemer – og endda efter bare ni dages behandlingstid, roser Emmanuel Nyongesa over for Globalnyt.

Læs også: “Traumatiserende proces”: Uforståelige visum-afslag, snørklede krav og manglende svar koster ngo’erne tid og skattekroner

Til gengæld gik det galt under besøget. For kun syv elever kom med hjem igen. Den ottende forsvandt fra den ene dag til den anden.

“Jeg er meget foruroliget,” sukker Emmanuel Nyongesa over et WhatsApp-opkald fra Kenya. “Det giver et dårligt indtryk af os og vores skole, det ændrer opfattelsen af os.”

Han sidder tilbage med en følelse af at have svigtet sit ansvar over for skolen og en frygt for, om afhopperen vil spænde ben for samarbejdet med de danske erhvervsskoler eller gøre det sværere at få visum til fremtidige besøg.

Samtidig understreger Emmanuel Nyongesa, at det er et enkeltstående tilfælde og noget, han aldrig har oplevet på tidligere udlandsbesøg.

Læs også: Hård kritik efter Globalnyt-afsløring: Myndigheders frygt for ulovlig immigration kaldes “gakkelak”

Tal, som Udlændingestyrelsen har opgjort for Globalnyt, viser, at færre end én ud af 1.000 gæster på udvekslingsbesøg i Danmark er hoppet af de seneste fire år.

Stak af tidligt om morgenen

Emmanuel Nyongesa og de andre gæster ankommer til København den 19. januar og bliver indkvarteret på Håndværker-Skolehjemmet i Bispebjerg. Her skal de bo indtil lørdag den 25., hvor turen går tilbage til den lille by Gilgil, halvanden times transport nord for Nairobi.

Der er sket det, der ikke må ske. En af kenyanerne er hoppet af!! Damn

Niels Larsen i en email

Formålet med besøget er sammen med danske tømrer- og snedkerelever at udvikle bæredygtige typehuse af genbrugsmaterialer, som kenyanerne kan bygge i slumområder i deres hjemland.

Gæsterne får også mulighed for at stifte bekendtskab med dansk kultur ved eksempelvis at prøve kræfter med skøjteløb, se et vagtskifte på Amalienborg og besøge Amager Bakke-anlægget.

Direktør ved Comboni Polytechnic, Emmanuel Nyongesa, under NEXT Københavns besøg i Gilgil i 2023. (Foto: Cathrine Saltbæk Tverskov/NEXT)

“Vi blev alle taget rigtig godt i mod i Danmark. Mine studerende havde et godt samarbejde med de danske studerende og lærte rigtig meget af projektet,” fortæller Emmanuel Nyongesa.

“Men de havde nok fået endnu mere ud af besøget, hvis ikke en af deres kammerater var stukket af. De unge føler, han svigtede dem alle ved at gøre det her, og det påvirkede selvfølgelig stemningen de sidste dage.”

Torsdag morgen dukker den unge mand nemlig ikke op til morgenmaden. En veninde har i en sms fået at vide, at han “er taget afsted”, fortæller hun.

Emmanuel Nyongesa og hans medarbejdere tror først, at eleven er stået tidligt op og selv har fundet vej til NEXT i Emdrup, hvor dagens program foregår.

Da de når derhen, viser det sig, at det ikke er tilfældet.

“Der begynder jeg for alvor at blive bekymret,” husker Emmanuel Nyongesa.

Han beder veninden om at se smsén. Her fremgår det også, at den unge mand vil have veninden til at bede Nyongesa om at tage vedkommendes baggage med tilbage til Kenya.

“Så går det op for mig, at der er sket et eller andet. Enten er han stukket af, eller også er der sket ham noget,” fortæller direktøren.

En “stille og genert” fyr

Han skynder sig tilbage til skolehjemmet for at se, om der er spor på mandens værelse, der kan pege på, hvad der er sket. Alle hans ting var der, undtagen hans pas.

Emmanuel Nyongesa underretter NEXT og skolehjemmet, ligesom han ringer til Niels Larsen, der har koordineret besøget som konsulent for NEXT.

“Der er sket det, der ikke må ske. En af kenyanerne er hoppet af!! Damn,” skriver Niels Larsen i en mail til Globalnyt om formiddagen den 23. januar.

Udveksling uden indrejse

Vores polariserede verden har behov for “at styrke en gensidig forståelse for kulturer og værdier”, lyder det i udenrigsministerens nye Afrika-strategi.

Samtidig kæmper mange ngo’er for at få visum til samarbejdspartnere fra det Globale Syd.

Globalnyt sætter derfor fokus på den politiske kampplads, som visum-systemet har udviklet sig til.

Hvis du har tips eller oplevelser, du gerne vil dele, vil vi meget gerne høre fra dig.

Du kan skrive til journalist Søren Steensig (krypteret på: soren.steensig@proton.me) eller chefredaktør Sven Johannesen.

Alle henvendelser behandles fortroligt.

Da Emmanuel Nyongesa i første omgang ringer til den unge mands forældre, får han et møgfald af faren.

“Han var meget rasende og ville vide, hvordan det kunne ske,” husker direktøren.

“Det var mit ansvar, sagde han, og han ville vide, hvordan drengen kunne tage afsted, uden jeg opdagede det. Så måtte jeg forklare ham lidt om omstændighederne og skolehjemmet.”

Nyongesa tolker farens reaktion som et tegn på, at familien ikke har vidst noget om sønnens planer om at blive ulovligt i Danmark eller Europa.

Faren beder også Emmanuel Nyongesa om at anmelde sønnens forsvinden øjeblikkeligt.

“Jeg kunne høre på hans stemme og reaktion, at han ikke var klar over, det her ville ske,” husker Emmanuel Nyongesa om det første opkald til faren.

Faren kører også til Gilgil for at lede efter spor på sønnens værelse, men finder ikke noget.

Emmanuel Nyongesa og Niels Larsen udspørger også de seks andre unge om den manglende medstuderende. Til at starte med mener alle, at de er venner med ham, men i virkeligheden kender de ham ikke så dybt, er Niels Larsens indtryk.

“Han er en meget stille, privat og genert fyr,” fortæller Emmanuel Nyongesa.

“Der var ingen af os, der kunne forestille os, at han ville gøre sådan noget her.”

Forældrene får kontakt til den forsvundne

Flere af de unge fortæller efterfølgende, at den forsvundne mand har fortalt om en onkel, der bor i Tyskland.

Ifølge nogle af dem skulle han også have sagt, han ville hoppe af under besøget, men de har bare opfattet det som spøg og hverken taget det alvorligt eller underrettet deres lærere eller direktøren.

“De har ikke haft en anelse om, at han ville tage billetten til Tyskland,” lyder det også fra Niels Larsen.

Niels Larsen har arrangeret udvekslingsbesøg med unge fra afrikanske lande i årtier.
(Foto: Gustav Graff)

Senere på dagen taler Emmanuel Nyongesa igen med den unge mands far, der nu har været i kontakt med sønnen.

Sønnen har fortalt, han bare er ude at se sig lidt omkring på egen hånd, men at han vil vende tilbage igen i løbet af fredagen, fortæller faren til Nyongesa.

Den ellers så bekymrede forælder virker væsentligt mere fattet under anden samtale, husker Nyongesa.

Sønnen dukker dog ikke op fredag, og heller ikke lørdag, hvor kenyanerne flyver tilbage til Kenya.

Tilbage i Kenya taler Emmanuel Nyongesa igen med faren, der nu siger, at de ikke behøver at bekymre sig om hans søn.

Han har det fint, og det skal nok gå, forsikrer faren Nyongesa. Faren kender dog ikke noget til en onkel i Tyskland, påstår han, da direktøren spørger.

“Jeg tror, den unge mand er taget til Tyskland. Han har måske aftalt det med sin onkel eller nogen andre venner, han har i Europa,” spekulerer Emmanuel Nyongesa.

Han fortæller også, at de på overvågningskameraer fra skolehjemmet kan se, at den bortløbne gæst tilsyneladende forlod stedet med en anden person. Emmanuel Nyongesa og Niels Larsen tror derfor, at han er blevet hentet af en bekendt og kørt direkte til Tyskland.

Men ingen ved reelt, hvor den unge mand i dag befinder sig.

Enkelt uheld sår ikke tvivl om nye udvekslingsbesøg

Både Emmanuel Nyongesa og Niels Larsen er meget ærgerlige over, at de uvidende har hjulpet den unge mand med at skaffe sig illegalt ophold i Europa. De føler sig også begge to ført bag lyset af den forsvundne elev.

“Da det gik op for os, at han vitterligt var væk, var der nogle af de danske studerende, der syntes, det var synd for ham. Men sådan har jeg det ikke. Jeg er simpelthen vred over, at han har gjort det her. Det er da rigtigt, det nok ikke bliver et særligt fedt liv for ham uden indrejsepapirer i Tyskland, men det er jo konsekvensen af det valg, han selv har truffet,” lyder det fra Niels Larsen.

For mig at se er det bare undtagelsen, der bekræfter reglen. Det er stadig alt for svært at få visum i forhold til, hvor få der rent faktisk bliver her ulovligt

Niels Larsen

Episoden har dog ikke fået ham til at tvivle på hverken værdien eller forsvarligheden af at invitere unge kenyanere på besøg i Danmark.

“Det er så ærgerligt, det her, fordi det netop bekræfter den mistroiskhed, som vi mødes med af myndighederne. Det giver dem netop et argument for, at det skal være så svært at få visum til de her unge gæster fra Syd. Men for mig at se er det bare undtagelsen, der bekræfter reglen. Det er stadig alt for svært at få visum i forhold til, hvor få der rent faktisk bliver her ulovligt,” mener Niels Larsen.

Han mener heller ikke, at det er værternes ansvar at gøre det sværere for gæsterne at stikke af, når de er på besøg.

“Vi kan jo ikke begynde at ændre alt muligt ved, hvordan de bor eller sådan noget. Jeg havde engang nogle lærere fra Kibera-slummen i Kenya på besøg på Oure Skolerne, og der var en af dem meget rystet over, at der ikke var noget hegn om skolen. ‘Den ligger jo lige ud til en vej’, sagde han. Men sådan gør vi jo ikke i Danmark, og det skal vi heller ikke,” påpeger Niels Larsen over for Globalnyt.

Emmanuel Nyongesa understreger, at de unge fra Comboni har fået masser af oplevelser og viden med hjem. Han frygter heller ikke, at flere skulle hoppe af, når og hvis han besøger Danmark med andre grupper af studerende.

“Alle de andre, der var med, forstod slet ikke, hvorfor han ville stikke af. De syntes, det var spændende at se Danmark, men der var ingen af dem, der var interesserede i at skulle leve under jorden i et fremmed land,” fortæller han.

“De synes, det virkede alt for besværligt.”

Emmanuel Nyongesa siger dog, at han og hans medarbejdere i fremtiden vil gøre mere ud af at tjekke, om de inviterede unge har familiemedlemmer i eller omkring Danmark, ligesom afhopperen angiveligt har.


Globalnyt er bekendt med den forsvundne mands identitet, men offentliggør det ikke, da sagen nu ligger ved politiet. Københavns Politi har ikke ønsket at kommentere på sagen.