Det bliver et møde mellem palæstinensisk og arabisk musik og både opera- og balletklassikere fra Tyskland, Frankrig og Rusland, når det palæstinensiske ungdomsorkester gæster Tivolis koncertsal på lørdag og Musikhuset i Aarhus på søndag.
Her spænder det vidt, fra stor tragedie i slutningen af Wagner-operaen ”Tristan og Isolde”, over fyrig Tjajkovskij med arabiske forsiringer til verdenspremiere på et værk af den palæstinensiske moderne komponist Faris Bardaneh.
Ligesom der ved koncerter andre steder også har sneget sig noget klassisk egyptisk eller libanesisk filmmusik à la Fairouz ind over.
Glæd dig til at møde et alsidigt og professionelt orkester, der kan en masse.
Dertil kommer, at de unge musikere, der er samlet fra ikke bare hjemlandet, men også fra hele den palæstinensiske diaspora, er særdeles kompetente og kan deres symfoniske klassikere. Derfor er det så meget mere befriende, når janitsharerne griber henholdsvis darboukaen – den arabiske vasetromme, der bruges til mavedans – samt tamburinen for derefter at kaste sig ud i ægte folkelig stemning, der får de mellemøstlige kvinder hos publikum til at rejse sig stolt og klappe modslaget.
Kontakt til Aarhus
De unge musikere repræsenterer det nationale Edward Said-konservatorium – Edward Said (1935-2003) var en berømt palæstinensisk-amerikansk forfatter kendt for bl.a. det indflydelsesrige værk ”Orientalisme”. Konservatoriet er opdelt i fem afdelinger over hele Palæstina, nemlig i Jerusalem (arabisk: Al Khods), Nablus, Ramallah, Bethlehem og Gaza By med i alt over 1000 studerende. Som noget unikt er der også plads til, at amatører kan få undervisning på konservatoriet.
Der er mange kontakter internationalt, og i Danmark samarbejder man med konservatoriet i Aarhus & Aalborg, som er del af det internationale Glomus-netværk. Her har der i flere omgange været udvekslinger af elever til og fra både Danmark og Palæstina.
Der er lagt op til en klassisk tilgang, der vil overraske, samt en på opleveren, når de skæve arabiske rytmer i 6/8 får festen til at bryde ud, og vi mødes i en fælles fest, der er almengyldig.